MINISTARKA NA PINKU: GRAĐANI ĆE MORATI OBJASNITI POREKLO IMOVINE

Ministarka pravde Nela Kuburović izrazila je očekivanje da se će predlog zakona o poreklu imovine tokom proleća naći u skupštinskoj proceduri, istakavši da je pitanje opšteg interesa da utvrdi da li je nečija imovina stečena legalno ili iz neznezakoitih prihoda.

– Suština je da se ovaj zakon odnosi na sve, kako se odnosi na mene, tako se odnosi i na druge. Nisu uključeni damo funkcioneri. Onaj ko nije sticao imovinu na zakonit način svakako treba da se plaši, kao i onaj ko ne može da dokaže kako je sticao imovinu – navela je Kuburović za Pink.

Ukazala je da ovaj zakon ima kazneni karakter u smislu izuzetno visoke poreske stope. Kuburović je napomenula da je nacrt zakona po poreklu imovine od petka na javnoj raspravi.

– Ako imate mogućnost da za nešto što nije stečeno zakonito oporezujete to lice sa 75 procenata vrednosti utvrđene imovine, verujem da se ta osoba u budućnosti neće opredeliti na takve korake, tako da smatram da na ovaj način delujemo i antikoruptivno – rekla je ministarka.

Kuburović je rekla da zakon ne predviđa nikakve olakšice i da će biti isti prema svim građanima.

– Ovaj zakon treba da bude kaznenog karaktera, niko nije izuzet. Ako se pozivate na članove porodice, i njihova imovina će biti preispitana ukoliko ukazuje na sumnju da imovina nije stečena na zakonit način – rekla je Kuburović i dodala:

– Dugo se radilo na njemu, bilo je potrebno da se stenzu i određeni preduslovi kako bi imali nacrt zakona koji može da se primeni u praksi. Zajedno sa Ministarstvom finansija smo uradili predlog zakona koji smatramo da je primenjiv i da može da da rezultate. Čekamo da se završi javna rasprava, da damo svima mogućnost da se izjasne da kažu šta je dobro, a šta ne, da nam ponude možda bolja i kvalitetnija rešenja.

Odgovarajući na primendbe da je Zakonom o poreskom postupku koji je donet 2003. godine već predviđeno unakresno ispitivanje imovine, Kuburović je navela da se to pominje samo u jednom članu za koji nisu izrađeni podzakonski akti, kao i da se odnosi samo na neprijavljenu imovinu.

PINK.RS FOTO: Pink

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com