Dačić: Srbiju će tek pritiskati, predlog o razgraničenju nije bio loš

BEOGRAD – U današnjoj emisiji “Pravi ugao” gost je bio Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova koji je reagovao na današnju vest prištinskih medija da je Komisija kosovske skupštine pripremila nacrt rezolucije kojom će od vlasti u Beogradu zatražiti da “priznaju počinjen genocid” na Kosovu i Metohiji tokom 1998-1999 godine.
On je najnoviji potez Prištine ocenio kao nastavak “sahranjivanja” ideje kompromisa.

“To je samo kontinuitet kosovske strane, koji ima za cilj da sahrani bilo kakvu ideju kompromisa. Kod njih ne postoji želja za dogovorom bilo kakve vrste, i žele da pokažu, tj. da pošalju poruku da nema dogovora sa njima”, rekao je Dačić.

“Ovde se isključivo traži od Srbije da prizna genocid i da se kazne odgovorni, kao da se do sada nije kažnjavalo, kao da se Srbima nije sudilo u Hagu. Čak i Tribuanl nije ni u jednoj presudi nije pomenuo reč genocid. Ni kada se spominjao i račak, koji je bio povod za bombradovanje 1999. godine”, dodao je on.

Dačić je prokomentarisao ovaj taktički potez Prištine upravo nakon održanog sastanka u Berlinu.

“To je u stvari jedan stil ponašanja, da oni žele da vode igru. Oni se ponašaju kako njima odgovara, idu iz jednog poteza u drugi, a koliko je to supešno videće se na kraju. Oni mogu da imaju uspeh na unutrašnjem planu, ali to tolerisanje međunarodne zajednice ima određene granice”, objasnio je Dačić.

“Imate situaciju da Haradinau traže Merkel i Makron da ukine takse, ili da ih ukinu bar privremeno, a da za uzvrat dobiju viznu liberalizaciju, a on ih pita ko će to da mi garantuje!? Pa to čedo koje ste stvorili je postalo mnogo bezobrazno. Sve to se radi da se ne postigne nikakav kompromis i da pritisak bude samo na Srbiji”, objasnio je ministar spoljih poslova.

Dačić je dodao da tek predstoje pritisci na Srbiju da prizna nezavisnost Kosova, a na pitanje da li je ponovo aktuelna priča o uvođenju kontramera Prištini, on je odgovorio da se o tome nije razgovaralo ovih dana.

Izvor: RTV

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com