Zaharova zagrmela na zapadne prištinske mentore! “Urazumite pulene, posledice će biti nesagledive!”

Moskva poziva pokrovitelje Prištine da urazume rukovodstvo kosovskih Albanaca, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

– Mora se konstatovati da (tzv.) Kosovo ostaje glavni izvor nestabilnosti, konfliktnog potencijala u regionu. Ova teritorija praktično je nekontrolisana. Ona nije samo izvor nestabilnosti, već i potencijalno opasna, nekontrolisana teritorija u centru Evrope. Nadamo se da će pokrovitelji Prištine, koji se na Balkanu ne vode interesima zemalja i naroda koji tamo žive, već sopstvenim interesima, iskoristiti uticaj koji imaju kako bi urazumile kosovsko-albansko rukovodstvo, jer bi u suprotnom posledice mogle biti nepredvidive – istakla je Zaharova na brifingu.

– Rusija će nastaviti da pažljivo prati napredak istrage o incidentu i insistirati na kažnjavanju počinilaca kroz čitav lanac komandovanja – dodala je ona.

Podsetimo, specijalne jedinice policije samoproglašenog Kosova započele su akciju na severu srpske pokrajine pod izgovorom borbe protiv organizovanog kriminala. Takozvani kosovski policajci su upali na sever Kosova i Metohije u desetak oklopnih vozila. Lokalni Srbi su postavili barikade na putevima u Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku i sukobili se sa policijom. Došlo je i do pucnjave.

Više ljudi je povređeno, uključujući trojicu policajaca, jednog novinara i dva pripadnika Ujedinjenih nacija, od kojih je jedan državljanin Rusije Mihail Krasnoščekov, koji je zatim hospitalizovan i oslobođen.

Takozvana kosovska policija je saopštila da je tokom akcije privela 19 svojih pripadnika, a vlasti Srbije su prijavile devet pritvorenih državljana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić podigao je Oružane snage i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije u stanje pune borbene gotovosti.

Albanske strukture su u Prištini u februaru 2008. godine jednostrano proglasile nezavisnost od Srbije. Vlasti Srbije su pod pritiskom Brisela i zbog približavanja regiona sa Evropskom unijom, kao i zbog olakšavanja života srpskog stanovništva u pokrajini, 2011. godine bile prinuđene da započnu pregovore o normalizaciji odnosa sa kosovskim Albancima, uz posredovanje EU.

Izvor: Srbijadanas.com / Foto: Printscreen

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com