POJAČANJE ZA VOJSKU SRBIJE: Moćni lanser “Tamnava” pogađa i na 70 kilometara

Najnovije tehnološko pojačanje Vojske Srbije biće samohodni višecevni raketni lanser “tamnava”, čiji projektili kalibra 267 milimetara mogu da dosegnu ciljeve na daljini od čak 70 kilometara. Ovo savremeno artiljerijsko sredstvo, namenjeno kopnenoj vojsci, već do kraja godine moglo bi da uđe u serijsku proizvodnju.

Najvažnija karakteristika “tamnave”, koja je svoju premijeru imala na otvaranju Sajma naoružanja i vojne opreme “Partner 2019”, jeste ubojitost i žestoka brzina paljbe. Za minut ubojite “srpske orgulje” mogu da ispale čak 100 raketa!

U JP “Jugoimport SDPR”, koje je tvorac ovog oruđa, napominju da domaća namenska industrija uspešno proizvodi projektile, kao i da je uspešno završena integracija lansera na šasiju ruskog “kamaza 6560”.

– Što se nas tiče, proizvodnja može da počne odmah. Predviđeno je da “tamnava” ispaljuje dve vrste raketa – 122 i 267 milimetara, a obezbeđena je i automatizacija punjenja. Ovaj novitet u našoj familiji višecevnih oruđa svakako će doprineti efikasnosti Vojske Srbije – navode u “Jugoimportu”.

Jedan od najvažnijih zadataka koji je državni vrh postavio pred “Jugoimportove” konstruktore jeste savladavanje tehnologije “nezavisnog vešanja” kod terenskih i borbenih vozila. Domaći stručnjaci već godinama rade na ovom sistemu, a od 2021. godine počeće i ugradnja u vozila. To će državi uštedeti oko 150.000 evra po vozilu tipa “lazar”.

Na ovogodišnjem sajmu obelodanjeno je i naoružanje borbenog vozila “miloš”. Reč je o američkom mitraljezu “dilon minigan”, sa šest rotirajućih cevi kapaciteta 3.000 metaka u minutu. To je jedan od najpoznatijih mitraljeza na svetu, koji je od Vijetnamskog rata ugrađen u desetine hiljada borbenih vozila i helikoptera. Pregovori sa proizvođačem i posrednikom nisu završeni, ali velika je šansa da se ovaj posao završi već dogodine.

Ministarstvo odbrane predstavilo je i paletu od 37 tipova novog naoružanja Vojske Srbije. Pored dobro poznatih haubica “nora”, vozila “lazar 3” i “miloš”, u ovom paketu je i niz tehnoloških noviteta poput modernizovanih protivoklopnih raketa, automatskih pušaka i bacača raketa, kao i vazduhoplovnog naoružanja.

Po zahtevu Specijalne brigade VS, VTI iz Žarkova razvio je dron naoružan bacačima raketa, koji će po okončanju testiranja biti uveden u naoružanje. Tim putem će najverovatnije krenuti i daljinski upravljiva borbena stanica “kerber”, koju čini trocevni top kalibra 20 milimetara, namenjen montaži na vozila i objekte na zemlji.

“Jumkova” nevidljiva tkanina
Veliku pažnju stručne javnosti izazvala je “nevidljiva” tkanina kompanije “Jumko” iz Vranja. Zahvaljujući specijalnim materijalima, ljudi i naoružanje koji su njom prekriveni ostaju zaštićeni od delovanja termo-kamera. Ovaj projekat razvijen je gotovo do samog kraja, a u prvoj fazi će biti izrađivane prekrivke za naoružanje i uniforme za specijalne jedinice. “Jumko” razvija i specijalna platna koja mobilne telefone i računare štite od hakovanja i preuzimanja podataka.

Čuvaćemo vojnu neutralnost
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je u sredu delegaciju ministarstava odbrane Rusije i Belorusije, koja učestvuje na zajedničkoj vežbi “Slovensko bratstvo 2019”.

Kako je saopšteno iz Predsedništva, Vučić je naglasio da će Srbija istrajati u svojoj vojnoj neutralnosti i biti osposobljena da štiti svoju teritoriju i građane.

Izvor: Večernje novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com