PAŠĆE SARMA ILI AJVAR! Predviđa se da će poseta MAKRONA biti VELIČANSTVENIJA od PUTINOVE! PROGRAM CEO DAN

Francuski predsednik Emanuel Makron i šef državeAleksandar Vučić obratiće se okupljenim građanima u ponedeljak 15. jula na Kalemegdanu. Prvog dana posete planiran je i obilazak Spomenika zahvalnosti Francuskoj i polaganje venaca, kao i poseta Novom groblju i obilazak Spomenika braniocima Beograda, dok je drugi dan zvanične posete francuskog predsednika nešto relaksiraniji, ali ništa manje spektakularan.

– Dvodnevna poseta Makrona je prva poseta jednog francuskog predsednika Srbiji posle 18 godina (poslednji put dolazio Žak Širak), a govorom na Kalemegdanu, blizu Spomenika zahvalnosti Francuskoj, Makron i Vučić žele da pošalje jaku poruku prijateljstva i da podsete da su dve zemlje bile na istoj strani istorije u najtežim vremenima – kažu izvori za beogradske medije.

Prema rečima sagovornika Srpskog telegrafa, očekuje se da će se na Kalemegdanu okupiti građani Srbije, a da će tada uslediti obraćanje dvojice predsednika.

– Doček, skup, kao i cela poseta, biće veličanstveni, baš kao što je bila i kada je Vladimir Putin bio u Srbiji. Makron želi da se lično obrati građanima Srbije i pokaže koliko Francuska poštuje stare saveznike, ali i da Pariz želi intenzivniju saradnju sa Beogradom – navode naši sagovornici.

Dodaju da Makron ne krije simpatije prema Vučiću, kojeg izuzetno ceni zbog napora koje ulaže da sačuva stabilnost na zapadnom Balkanu.

– Smatra ga odličnim sagovornikom, a tokom dosadašnjih susreta imali su priliku da razmene i mišljenja o mnogim svetskim gorućim problemima. Sledi nam sadržajna i značajna poseta za odnose dve zemlje – podvlače naši sagovornici i podsećaju da Makron Vučića u medijima oslovljava kao “moj prijatelj Aleksandar”, što je potvrda te bliskosti.

Očekuje se da će prilikom posete Makrona biti potpisano oko 20 različitih sporazuma, kao i da će se razgovarati o ekonomskoj i političkoj saradnji i evropskom putu Srbije, ali i Kosovu.

Živadin Jovanović, bivši šef jugoslovenske diplomatije

Očekujem unapređenje ekonomske i kulturne saradnje i bolje razumevanje Makrona po pitanju Kosova i Metohije s obzirom na to da je Francuska do sada prilično jednostrano nastupala

– Predsednik Francuske dolazi na dva dana u Beograd, neće ići u druge zemlje u regionu, i to predstavlja veliku čast za Srbiju – rekao je Vučić i poručio da je to velika poseta za nas, “od ogromnog značaja”.

DOKAZAO DA JE PRIJATELJ

Od velikog značaja za Srbiju bio je i potez Makrona, koji je u Berlinu očitao lekciju Ramušu Haradinju, poručivši mu da ukoliko ne ukine takse na srpsku robu, Priština nema čemu da se nada kada je u pitanju Evropska unija (pogledaj okvir).

GLAVNE TEME O KOJIMA ĆE SE PRIČATI

– potvrdiće se podrška Francuske kompromisu Beograda i Prištine kroz nastavak dijaloga

– sa Makronom dolazi i veliki broj francuskih privrednika, što je šansa za nove investicije

– očekuju se razgovori i odluka da li će Francuzi graditi metro u Beogradu

– privođenje kraju dogovora o izgradnji postrojenja za preradu otpada u Vinči

– biće potpisan sporazum o saradnji u oblasti geotermalne energije između Srbije i Francuske

– očekuje se novi ugovor o vojnoj saradnji dve države

– Francuski predsednik nije krio bes, te je Haradinaju poručio da i ne sanja viznu liberalizaciju za građane Kosova dok ne ukine namete. Da nisu u pitanju prazne pretnje, svedoči i činjenica da je Makron otkazao samit u Parizu, gde je početkom jula trebalo ponovo da se sastanu predstavnici Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Pariza i Berlina. Pored toga, Makron spada u svetske lidere koji kada je u pitanju rešenje kosovskog pitanja ne postavlja crvene linije i ne isključuje mogućnost razgraničenja kao rešenja, navode naši sagovornici.

Izvršni direktor Centra za međunarodnu i javnu politiku Mišel Zubenica za Srpski telegraf kaže da će poseta Makrona doprineti poboljšanju daljih odnosa Srbije i Francuske.

– Što je veoma bitno jer Francuska želi da povrati uticaj na Balkanu, a sam predsednik Makron je trenutno, pored Angele Merkel, ključna politička ličnost u Evropi. Srbija i Francuska imaju staro istorijsko prijateljstvo i uvek treba podsećati na to. Takođe, primetna je i ojačana ekonomska saradnja s obzirom na to da su mnoge francuske kompanije došle u Srbiju – zaključuje Zubenica.

Izvor: (Espreso.rs)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com