ALBANSKI LIDERI STRAHUJU OD SANKCIJA! Evropa spremila KAZNE ako ne ukinu TAKSE!

Bez ukidanja taksi koje je Priština uvela, neće biti dijaloga sa Beogradom, a tako ni napretka Prištine u procesu evropskih integracija, ocenio je poslanik u austrijskom parlamentu Kristijan Kovačević, uz opasku da bi Srbija daleko brže napredovala na putu ka EU da nema kosovski problem.

„Ako Priština želi da napreduje, kako u rešavanju odnosa sa Beogradom, tako i na putu ka EU, trebalo bi da ukine takse“, poručio je u intervjuu za medije Kovačević, inače poslanik Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) i predsednik aprlamentarne grupe austrijsko-srpskog prijateljstva.

On je podsetio da je stav Austrije da je rešavanje kosovskog problema moguće samo uz kompromis i da nijedna strana ne može da insistira na svojim pozicijama bez pomeranja.

„Evropa i zapadni svet reagovali su negativno na takse. Sve dok su takse na snazi neće biti moguće tražiti rešenje kosovskog problema”, kazao je Kovačević.

Kovačević, inače prvi poslanik srpskog porekla u austrijskom parlamentu, naglašava da zvanični Beč želi da ima što bolje odnose sa Srbijom, koju vidi kao deo Evrope i zbog toga se zalaže za njenu integraciju u EU.

„Posle rešenja kosovskog problema diplomatskim putem, Srbija može još brže da napreduje ka EU“, naveo je on.

Kovačević ističe da Austrija pomaže Srbiji na putu u EU, te je tako i parlament uspostavio stipencije za službenike skupštine Srbije kako bi došli na praksu i preuzeli znanje Austrije.

Što se proširenja EU tiče, on smatra da je francuski predsednik Emanuel Makron u pravu kada kaže da je neophodna reforma Unije, ali da se ne slaže da to ne može ići paralelno sa procesom proširenja.

„Ne bi bilo pametno da EU kaže da zaustavlja proces evropske integracije, posebno Srbije i Crne Gore, koje su najnaprednije na tom putu. Mislim da po pitanju evropske integracije tih zemalja ne treba gubiti vreme“, objasnio je on.

Kovačević ističe da ne bi bila dobra poruka građanima Zapadnog Balkana da EU zaustavi ovaj proces.

Izvor: Espreso/Agencije / Foto: Printscreen

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com