Kako ugasiti požar veličine Belgije (foto, video)

Vojni avioni i helikopteri izvršili su na desetine akcija gašenja požara koji se ubrzano širi sibirskim prostranstvima. Za katastrofu su okrivljeni neobično suvo vreme, ali i nedovoljna aktivnost lokalnih vlasti, piše RT. Ministarstvo odbrane Rusije uputilo je avione „Iljušin“ u ugrožena područja u Krasnojarskoj oblasti.

FBU “AVIALESOOHRANA” Oganj guta sve pred sobom u Sibiru

Ministarstvo je saopštilo da su avioni izvršili 26 letova i da su ispustili više od hiljadu tona materijala za gašenje požara. Specijalne jedinice su ugasile više od 60 požara.

Sibirske šume, često nazivane plućima Evrope, našle su se na udaru izuzetno razornih požara. Najgore su pogođene Jakutija i Krasnojarska oblast, gde je od vatre stradalo 1,2 miliona, odnosno 1,1 milion hektara.

Vatra je poharala i Irkutsku oblast, gde gori oko 700.000 hektara. Cela površina zahvaćena vatrom sada je veličine Belgije. Vatra se širi izolovanim oblastima Sibira. Ministarstvo odbrane je poslalo vazdušne tankere Il-76 i helikoptere Mi-8 kako bi se izborilo sa stihijom.

Vojska je saopštila da je stalno bombardovanje vodom pomoglo da se ugasi požar na oko 450.000 hektara u Krasnojarskoj i Irkutskoj oblasti, što je oko trećina površine koja je zahvaćena u tim delovima Rusije.

MINISTERSTVO OHRANЫ PRIRODЫ ЯKUTII Borba protiv vatrene stihije na terenu

Šumski požari su česti u Rusiji, ali ova katastrofa se širi brže nego što je to uobičajeno. Do požara je došlo zbog dugih sušnih perioda, kao i nedostatka aktivnih mera lokalnih vlasti, prenosi RT ocenu Sergeja Abanina, zvaničnika Ministarstva za vanredne situacije.

Pomoć u gašenju požara ponudile su mnoge zemlje, među kojima su i SAD i Italija.

Izvor: sputniknews.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com