Analiza predstojećih izbora na KiM: Haradinaj i Veselji daleko od prvog, bore se tek za treće mesto

Ostale političke stranke, prema podacima ovog instituta, ne mogu preći cenzus od pet odsto

Poznati slovenački institut IFIMES, koji analizira situaciju na Bliskom Istoku i Balkanu predviđa da će se na predstojećim parlamentarnim izborima u Prištini Demokratski savez tzv. Kosova i Samoopredeljenje boriti za prvo mesto, a Alijansa za budućnost tzv. Kosova i Demokratska partija tzv. Kosova za treće, prenosi GazetaEkspress.

IFIMES u svom izveštaju navodi da trenutna situacija na političkoj sceni ide u prilog Samoopredeljenju koje za malo vodi ispred Demokratskog saveza tzv. Kosova, Demokratska partija i Alijansa za budućnost tzv. Kosova nadmeću za treće mesto, dok je Inicijativa peta politička stranka koja ima šanse da uđe u novi kosovski parlament je Inicijativa, prenosi Gazeta.

Ostale političke stranke, prema podacima ovog instituta, ne mogu preći cenzus od pet odsto.

Gazeta dalje navodi da IFIMES podseća da prema Ustavu manjinama pripadaju 20 poslaničkih mesta od 120 koliko ukupno ima Skupštini Kosova i da prema anketama najveću podršku, kao i pre prethodnih parlamentarnih izbora, uživa Aljbin Kurti kao kandidat za premijera.

Međutim, u izveštaju instituta se kaže da i dalje postoji mogućnost sprečavanja održavanja novih izbora jer će dve stranke vladajuće koalicije u odlasku Demokratska partija tzv. Kosova i Alijansa za budućnost biti gubitnici na ovim izborima.

(Telegraf.rs/Kosovo online)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com