PUTIN PRIPREMA NOVO IZNENAĐENJE: Stiže prvi ruski bombarder šeste generacije! Ovo su njegove moćne karakteristike (VIDEO)

Bombarder perspektivne avijacije dugog dometa (PAK DA) na kojem se trenutno radi u Rusiji, postaće bombarder šeste generacije, piše „Nešenel interest“.

Kako se navodi u članku – u Rusiji se trenutno koriste teški, strateški i nuklearni bombarderi, koji su bazirani na sovjetskim projektima i njihovim modifikacijama, dok će PAK DA postati „fundamentalno novi bombarder, napravljen na osnovu savremenih rešenja“. Između ostalog, kako navodi list, PAK DA će dobiti poboljšane stelt-karakteristike i pilotski sistem, kao i poboljšanje borbenih mogućnosti.


„Nešenel interest“ dodaje da u ovom trenutku nema preciznih karakteristika bombardera, ali je poznato da će dužina leta PAK DA dostizati 12 hiljada kilometara, a pri tom avion može da nosi do 30 tona korisnog tereta. Bombarder će biti naoružan raketama dalekog dometa do 7.000 kilometara, koje mogu da analiziraju vazdušnu i radiolokacijsku situaciju. Očekuje se da će one biti smeštene u unutrašnjem ležištu borbenog tereta.

„Najupečatljiviji aspekt PAK DA je to koliko je blizu isporukama vojsci. Prvi prototip se očekuje 2025. ili 2026. godine, dok će serijska proizvodnja početi 2028. ili 2029. godine“, navodi se u članku.

Kako pretpostavlja „Nešnl interest“, PAK DA neće istisnuti modernizovane Tu-160 i Tu-22M3 – oni će ostati u vojsci sa novom avionikom i naoružanjem. Umesto toga, kako navodi list, on će biti namenjen i za upotrebu u slučaju nuklearnog konflikta.

Izvor: rs.sputniknews. com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *