ZAPADNOJ SRBIJI PRETI EKOLOŠKA KATASTROFA: U Ivanjici proglašena vanredna situacija! (VIDEO)

Ono što je bitno za građane Ivanjice jeste da je voda za piće ispravna, jer se vodozahvat nalazi 15 kilometara uzvodno

Rekom Moravicom pluta velika masna mrlja od mazuta, a u opštini Ivanjica je zbog toga proglašena vanredna situacija. Izlio se mazut za grejanje Zavoda za rehabilitaciju. Procenjuje se da su u pitanju rezerve od oko 70 tona mazuta koji je nedavno nabavljen za predstojeću grejnu sezonu.

– Mazut se iz atmosferske kanalizacije izlio u Moravicu. Ekološki i komunalni inspektori reagovali su odmah. Ne mogu da kažem koji je uzrok, niti da li će neko za to snositi odgovornost. Važno nam je kao lokalnoj samoupravi da što pre stopiramo izliv mazuta u Moravicu, jer ta reka ide ka Arilju, Požegi i Čačku i može napraviti veliku ekološku katastrofu u celoj zapadnoj Srbiji – rekao je Momčilo Mitrović, zamenik predsednika opštine Ivanjica.

Prema Mitrovićevim rečima, mora se istočiti sav mazut koji se nalazi u cisternama, a tek onda se može krenuti u saniranje posledica na Moravici.

– Ono što je bitno za građane Ivanjice jeste da je voda za piće ispravna, jer se vodozahvat nalazi 15 kilometara uzvodno, ali nije za tehničku upotrebu za pojenje stoke ili zalivanje od mesta izlivanja, pa na dole – naglasio je Mitrović.

To je, kaže, preporuka Zavoda za javno zdravlje.

– Bilo koju prepreku da stavimo na mlaz mazuta on popusti. Čekamo mašinu da stigne i moramo napraviti neku kaptažu da se taj mazut sliva. Mi kao lokalna samouprava smo se maksimalno angažovali, uradićemo sve što je u našoj moći. Ali nam je potrebna pomoć malo viših instanci od opštine Ivanjica – istakao je Mitrović.

Meštani koji žive pored reke kažu da su primetili masnu mrlju u ponedeljak popodne. Na terenu su predstavnici lokalne samourave i vodoprivredne inspekcije. Ocekuje se dolazak i predstavnika Sektora za vanredne situacije.

Iz čačanskog zavoda za javno zdravlje navode da su obavešteni da se dogodio incident oko zagadenja reke Moravice i da čekaju obaveštenja o daljim postupcima od nadležnih organa koji gazduju rekom.

Izvor: RTS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com