Sever Kosova da pripadne Srbiji, a UN da se pobrine oko preseljenja sa juga: Poruka bivšeg šefa CIA

Prema njegovom mišljenju, rešenje je podela teritorije Kosova, čije bi severne teritorije trebalo da pripadnu Srbiji

Stiven Mejer, bivši zamenik šefa Centralno obaveštajne agencije (CIA) za Balkan i odličan poznavalac regiona ponov se oglasio u srpskoj javnosti sa svojim viđenjem rešenja problema Kosova, ali i drugih kriznih tačaka u ovom regionu.

U intervjuu za “NIN” Majer, koji ima 23 godine iskustva rada u CIA, gde je bio i zamenik šefa radne grupe za Balkan tokom rata u Bosni, smatra da i Srbija i Kosovo moraju da naprave ustupke, a da velike sile da se ne mešaju.

– Briselski sporazum je mrtav i ako Beograd i Priština žele napredak, moraju jasno da poruče velikim silama da se ne mešaju – rekao je on i dodao da je Kosovo već na neki način “zamrznut konflikt”.

Prema njegovom mišljenju, rešenje je podela teritorije Kosova, čije bi severne teritorije trebalo da pripadnu Srbiji.

– Mislim da po konačnom sporazumu, oblast severno od Ibra mora da pripadne Srbiji. I mislim da će Srbiji biti ekstremno teško, ako ne i nemoguće, da povrati ostatak Kosova i Metohije – naveo je Mejer za NIN.

On smatra da bi Ujedinjene nacije trebalo da se pobrinu i za preseljenje Srba iz srpskih zajednica južno od Ibra, ukoliko ne žele da žive pod kosovskom vlašću, kao i za zaštitu svetinja.

Takođe, on smatra i da “ako se potegne pitanje oblasti severno od Ibra, Preševska dolina mora takođe biti tema, a u nekoj daljoj budućnosti možda i Republika Srpska”.

Mejer smatra da će ako se Priština i Beograd dogovore, to na kraju zadovoljiti i Evropsku uniju, a ako Vašington bude poštovao odluku, onda će to učiniti i Moskva i obrnuto.

Ipak, on ističe da se Americi neće dopasti dogovor o promeni granica jer Vašington govori da to dovodi do rata, a ukazao je i na to da Vašington na Kosovu “povlači konce” već dve decenije.

– Na eventualno protivljenje (promeni granica) uzvraća se ovako: Vidite, vaš način nije upalio. Povlačimo konopac od 1999. i još nema rešenja – rekao je on za NIN i dodao da je moguće menjati granice bez rata.

Što se tiče uloge Evropske unije u kosovskom problemu, on je rekao da je vođstvo EU iscrpljeno i da ona nije moćna kao nekada.

Podsećamo, Mejer je u nedavnom intervju za Telegraf.rs poručio zvaničnom Beogradu da da deo Kosova i Preševo, a da traži RS i pola Makedonije.

Izvor: (Telegraf.rs)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com