DOBRA VEST ZA PENZIONERE! Ne rastu samo plate u Srbiji!

Pored povećanja plata u javnom sektoru, rast penzija druga je tema koja je prethodnih dana postala jedna od najvažnijih u Vladi Srbije. Kako saznaje “Blic Biznis”, razgovori će biti intenzivirani narednih dana, a konačne odluke o povećanju u Nemanjinoj 11 trebalo bi da budu poznate tokom septembra.

Nakon toga, u Srbiju dolazi i delegacija Međunarodnog monetarnog fonda koju će tokom razgovora sa predstavnicima naših vlasti i najviše interesovati rast zarada za više 500.000 zaposlenih u javnom sektoru i primanja za više od 1,7 miliona penzionera.

“Resorna ministarstva i institucije već su započeli vrlo konkretne razgovore na temu rasta plata i penzija. Ove nedelje razgovori će biti intenzivirani i ubrzani, a vrlo brzo treba očekivati i konkrente računice. U Vladi računaju da je vrlo važno da imaju čistu sliku već tokom narednog meseca, posebno zbog toga što za oko mesec i po dana u Srbiju dolazi MMF i što će rast plata i penzija biti jedna od glavnih tačaka u pregovorima. Vrlo je važno ispratiti zadane rokove jer nije isključeno da plate i penzije budu povećanje krajem ove godine, možda u novembru ili decembru”, kaže naš izvor iz Nemanjine 11.

Kako je “Blic Biznis” nedavno pisao plate u javnom sektoru koje prima više od 500.000 zaposlenih mogle bi da budu veće za šest, najviše sedam odsto u proseku. Izvor “Blica” iz Nemanjine 11 kaže da je toliki rast “nešto što je realno, s obzirom na to da će za toliko nominalno biti uvećan BDP Srbije”, Ipak, kako napominje, nije isključeno da se dogodi isti scenario kao i prethodne godine, a koji ide u korist radnika. Predsednik Aleksandar Vučić, podsetimo, već je najavio povećanje zarada medicinskim sestrama od 15 odsto.

Prošle godine, podsetimo, Vlada je plate u javnom sektoru povećala u rasponu od sedam do 12 odsto. Što se tiče penzija, primanja za više od 1,7 miliona penzionera u Srbiju Vlada je prošle godine povećala u rasponu od pet do 22,5 odsto.

Praktično, svi penzioneri koji su u oktobru prošle godine dobili manje od 34.000 dinara u novembru su dobili povećanje od pet odsto. Veće povišice imali su penzioneri sa većim primanjima. Detaljna povećanja penzija u prošloj godini, kao i povećanja u 2018. u odnosu na 2014. kada je Vlada prvi put smanjila penzije možete pogledati na ovom linku.

Ove godine na snagu su stupili novi uslovi za penzionisanje, a detalje možete pogledati ovde.

“Sada je na stolu više opcija o mogućem povećanju penzija do kraja ove godine, a jedna od izvesnijih mogla bi da bude povećanje u skladu sa švajcarskom formulom koje bi krajem ove godine ili od 2020. mogla doneti rast od oko pet odsto. Da je Vlada najbliža ovom modelu više puta je rekao resorni ministar Siniša Mali.

Izvor: (Espreso.rs/Blic.rs)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com