Ministarstvo spoljnih poslova Češke donelo odluku Predsednik Češke Miloš Zeman tokom posete Srbiji najavio da će pokrenuti pitanje povlačenja nezavisnosti Kosova RTS noćas kasno objavio vest

Ministarstvo spoljnih poslova Češke donelo odluku

Predsednik Češke Miloš Zeman tokom posete Srbiji najavio da će pokrenuti pitanje povlačenja nezavisnosti Kosova

RTS noćas kasno objavio vest

Na Dnevniku RTS-a noćas kasno saopštena je odluka Ministarstva spoljnih poslova Češke o Kosovu, nakon što je predsednik te zemlje Miloš Zeman najavio da će pokrenuti pitanje povlačenja nezavisnosti Kosova.

Ministarstvo spoljnih poslova Češke saopštilo je da je ta zemlja priznala Kosovo “u potpunosti i nepovratno” i navelo da se nikada do sada nije desilo da Češka povuče neko priznanje.

Ministarstvo navodi da je Vlada Češke, Rezolucijom br. 635 od 21. maja 2008. godine, priznala Kosovo i pristala na uspostavljanje diplomatskih odnosa.

Bilo je to de jure priznanje, tj. potpuno i konačno priznanje države u smislu međunarodnog prava. Češka nije opozvala priznanje bilo koje države u svojoj praksi – navodi se u saopštenju.

U saopštenju se podseća na ugovore koje su potpisale dve strane i navodi da “Češka ima jasan interes da održi međunarodne ugovore sa Republikom Kosovo, uključujući obaveze koje proizilaze iz njih za obe strane”.

Izvor: Alo / Foto: Printscreen

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com