CNN: Kina ima novog saveznika u Evropi – Srbiju

Velika železara vidljiva je kilometrima oko Smedereva jer u nebo iznad Srbije izbacuje oblake gustog crnog dima. Stara više od 100 godina, ova železara kucajuće je srce grada, smeštenog na obalama Dunava.
„Da Kinezi nisu kupili železaru, sada bismo ovde imali haos. Kad ne bi bilo Kineza, ne znam kako bi ovi ljudi preživeli“, za CNN govori Ljubiša Stojiljković, stanovnik Smedereva, prenosi Index.hr.

Železara se krajem 90-ih borila za opstanak, a kompanija US Steel kupila ju je 2003. za 33 miliona dolara. Manje od 10 godina kasnije, u senci globalne krize, železara je prodata. Kina se pojavila 2016. godine. HBIS Group ili Hesteel Group, državna kompanija za proizvodnju gvožđa, kupila je železaru za 52 miliona dolara i obećala da će investirati još deset miliona. Od 66.000 stanovnika Smedereva, prema podacima iz 2011. godine, njih 5.000 radi u železari.

Radi se o malom delu rastućih kineskih investicija u Srbiji, koja se nekad smatrala najboljim kineskim prijateljem u Evropi. To je prijateljstvo danas još čvršće. Peking je u Srbiju od 2011. godine, prema podacima američke ambasade u Beogradu, poslao oko četiri milijarde dolara investicija, uglavnom iz državnih kompanija, što otprilike odgovara američkim investicijama u ovu zemlju zapadnog Balkana.

Osim toga, Kina je obećala još pet milijardi dolara u zajmovima i regionalnim infrastrukturnim projektima, objasnila je Rojtersu ministarka Zorana Mihajlović. Projekti uključuju obnovu autoputeva, železnica i industrije.

SAD i Evropa gledali su kako raste kineski trag u Srbiji i kako se Beograd okreće od svojih tradicionalnih saveznika na zapadu prema novom prijatelju s Istoka. Na vratima Evropske unije, Srbija je jasno stavila do znanja da je ulazak u EU jedan od njenih strateških ciljeva, ali nedavni potezi Beograda dovode u pitanje te namere.

Ekonomski se Srbija oslanja na Evropu u većem delu svoga izvoza i najviše investicija u Srbiju dolazi iz Evrope. Mnogi Srbi nikad nisu SAD-u i Evropskoj uniji oprostili NATO bombardovanje 1999. godine. Neke zgrade, uništene u bombardiranju, prazne su i danas te podsećaju na borbe.

Jedna od meta u bombardovanja bila je ambasada Kine u Beogradu. SAD su tvrdile da je to bila greška, ali ni Srbija, ni Kina nisu poverovale u to objašnjenje. Danas na mestu nekadašnjeg kineske ambasade Peking gradi svoj najveći kulturni centar u Evropi.

Srbija je oduvek pokušavala da balansira između glavnih svetskih sila, Rusije, Evrope i SAD-a. Sada je u tu ravnotežu ušla i Kina.

Na pitanje koga Srbi vide kao boljeg prijatelja, ambasador Skat nije oklevao: „Apsolutno bi odgovorili da je to Kina i to me ne iznenađuje. To se može videti i u anketama, to je deo medijskog okruženja. Videćete da Kina dobija 50 pozitivnih članaka na jedan neutralni, dok zapad dobija jedan neutralni tekst na 25 negativnih“.

Izvor: Vestionline

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *