Ako SAD traže priznanje Kosova, da li su Srbiji vezane ruke?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da Amerika traži priznanje Kosova. Sledeće nedelje se tokom generalne debate na Generalnoj skupštini UN predsednik sastaje sa brojnim svetskim zvaničnicima, a Kosovo će biti i dominantna tema, piše Sputnjik.
Vučić je podsetio i na pismo koje je nedavno američki predsednik Donald Tramp uputio Srbiji, iz kojeg je jasno da SAD očekuju od Srbije da prizna nezavisnost Kosova. Predsednik Srbije je dodao i da će u nešto blažoj formi, a verovatno pred kraj dijaloga, to reći i ostale zapadne zemlje koje su priznale Kosovo.

Ako je situacija takva, koliki manevarski prostor ostaje Srbiji u ovim pregovorima i da li ga uopšte ima? Šta Vučić može u Njujorku da razgovara sa zapadnim zvaničnicima, ukoliko oni traže samo priznanje Kosova?

Zoran Milivojević, diplomata u penziji, za Sputnjik kaže da i pored ovakvog stava SAD Srbija ima manevarski prostor, jer državnost samoproglašene nezavisnosti Kosova nije potvrđena na globalnom planu.

– I nije potvrđena tamo gde to suštinski treba da se potvrdi, a to su Ujedinjene nacije i Savet bezbednosti. A jedino na tim adresama je moguće da se državnost potvrdi u punom smislu i da Kosovo kao država obezbedi pun državno-pravni subjektivitet – objašnjava on.

Dokle god to nije na ovom nivou potvrđeno, Beograd ima manevarski prostor da osporava kosovsku državnost, jer na strani Srbije ostaje međunarodno pravo.

Ono što je, kako kaže, politički opasno, jeste stav Zapada koji je u neku ruku i pretnja Srbiji za buduće odnose sa zapadnim državama, a na srednji rok dovodi u pitanje i proces evrointegracija Srbije i njeno članstvo u Evropskoj uniji.

– Jer potpuno je jasno da će zapadne države uslovljavati ulazak Srbije u EU priznanjem Kosova. Za zapadne centre moći, na čelu sa Vašingtonom, priznanje je važno jer zaokružuju kontekst koji je nasto NATO agresijom 1999. A tako zaokružuju i ceo geopolitički interes i strategiju koja se na tome zasnivala, a to je da se ovaj prostor definitivno uključi u NATO. Time bi se ovaj prostor udaljavao od država poput Rusije ili Turske, koje ovde imaju uticaja – kaže Milivojević.

Izvor: Sputnjik, Vestionline

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com