Haradinaj: Poruka i Evropljanima i Amerikancima – takse će biti ukinute samo priznanjem Kosova

Odlazeći premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da treba reći i Evropljanima i Amerikancima da će takse biti ukinute sam priznavanjem Kosova, prenosi Gazeta Ekspress.
„Odlazak Mogerinijeve – dobra vest“

Haradinaj je ocenio da je odlazak predstavnice EU za bezbednost i spoljnu politiku Federike Mogerini od pregovaračkog stola dobra vest, budući da je ideja korekcije granica ili podele Kosova bila prisutna pod njenim vođstvom.

– Povratak dijaloga za stolom nemačke kancelarke Angele Merkel i umešanosti predsednika Francuske Emanuela Makrona i Vašingtona sa njihovim izaslanikom Metjuom Palmerom je veoma dobra odluka, pošto je podela Kosova uklonjena iz razgovora“, rekao je Haradinaj.

– Moramo da objasnimo obema stranama da se zalažemo za međusobno priznavanje, ali njihov zahtev da se suspenduje porez pre početka dijaloga slabi Kosovo. Porez se uklanja samo priznavanjem – ponovio je Haradinaj.

– Nije tačno da su SAD tražile bolan kompromis tako da ne bi formirali vojsku ili ukinuli takse. Lokalni i regionalni lideri išli su u Ameriku i izneli svoje opasne ideje – rekao je Haradinaj.

Takođe, on je naglasio da će dijaloga sa Srbijom biti samo ukoliko postoji obostrano priznanje na trenutnim granicama.

– Dijalog u celini nije samo dijalog, ne borimo se protiv Srbije, već jesmo za dijalog ako postoji obostrano priznavanje na trenutnim granicama. Ne bih podržao početak dijaloga sa ukidanjem taksi – rekao je on.

Izvor: Kosovo online, Vestionline

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com