Ovo je 10:0, sem ako iz svemira ne dođu neki glasovi: Vučić o ubedljivoj pobedi Srpska liste

Predsednik se obratio naciji povodom rezultata izbora na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras naciji povodom ishoda izbora na Kosovu i Metohiji. On je saopštio da je Srpska lista na parlamentarnim izborima ostvarila najubedljiviju pobedu u svojoj istoriji i osvojila svih 10 mandata u parlamentu u Prištini.

– Posle više nedelja pritisaka na srpski narod na KiM, želim da obavestim građane Srbije da su danas uhapšeni predstavnici Srpske liste jer su dozvolili dvojici ljudi da glasaju sa srpskim ličnim kartama, iako su imali potvrde da su zatražili dokumente tzv. privremenih prištinskih institucija. Sve je učinjeno da se uništi Srpska lista – počeo je Vučić svoje obraćanje.

On je kazao da su za njega neočekivani izborni rezultati.

Kazao je da je Srpska lista na parlamentarnim izborima ostvarila najubedljiviju pobedu u svojoj istoriji sa 98,07 odsto glasova i osvojila svih 10 mandata u parlamentu u Prištini.

– Ovo je 10:0, osim ako iz svemira ne dođu neki glasovi – rekao je Vučić na vanrednoj pres konferenciji.

On je preneo da je na 100 odsto obrađenog materijala u Severnoj Mitrovici Srpska lista osvojila 7.118 glasova, SLS 34, lista Rade Trajković i Nenada Rašića 51, a lista koju je predvodio Aleksandar Jablanović 55.

– Srpska lista je osvojila 98,07 odsto srpskih glasova – rekao je Vučić.

– Ovo mi je jedna od najdražih pobeda, jer je odneta u najtežim okolnostima – napomenuo je predsednik Srbije.

On je kazao da Srpska lista nikada nije odnela ovako ubedljivu pobedu.

– U svim mestima je Srpska lista dobila više od 90 odsto glasova – istakao je Vučić.

– Srbi su pokazali ogromnu zrelost, ujedinili se kad je bilo najpotrebnije. Odbranili su se od nestanka i imaće snažno političko predstavljanje u kosovskom parlamentu. Sem jedinstva srpskog naroda, važno je da su videli da neko vodi računa o njima. Srbi su hteli da pokažu svoju ljubav prema Srbiji i to niko Srbima ne sme, ne može i neće da oduzme – rekao je Vučić.

Predsednik Srbije očekuje da će vlada u Prištini biti formirana tek u decembru. On se nada da će biti razuma da ukinu takse na srpsku robu.

Vučić je najavio i da će posetiti Kosovo i Metohiju, te da se nada da to više neće biti teritorija koja je zabranjena za srpske predstavnike.

“Očekujem pobedu Kurtija, razgovaraćemo s njim”
Vučić je rekao da ne isključuje mogućnost da Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, uz glasove iz inostranstva, osvoji najviše glasova, da to za njega ne predstavlja radost, ali da će, ako se to dogodi, Beograd sa njim pregovarati kao sa legitimnim predstavnikom Albanaca, te da će to biti teški razgovori.

– Za sada vodi DSK Osmanija i Mustafe, Samoopredeljenje je drugoplasirano, ali očekujem da oni iz inostranstva dobiju puno glasova, tako da ne bih isključio mogućnost da završe na prvom mestu. To bi bila velika radost za neke od srpskih političara koji su podržavli tu partiju koja u svom programu ima stvaranje velike Albanije. Za mene nije – rekao je Vučić na konferenciji za novinare po završetku izbora na KiM.

On je tako odgovorio na pitanje novinara kako vidi rezultate albanskih partija, budući da od toga zavisi nastavak dijaloga.

Vučić je istakao da je za njega važno da može da razgovara sa legitimnim predstavnikom Albanaca.

– Bićemo spremni da razgovaramo sa legitimnim predstavnicima Albanca, ma ko to da je, nismo mi ti koji ćemo da ih biramo, nisam ja puštao Aljbina Kurtija iz zatvora nego DOS, nisam ja sarađivao sa njim nego neki drugi , ali naše je da razgovaramo sa njima i to će biti veoma teški razgovori. Nema tu velike filozofije, ne očekujte da će biti lako za nas, ali neće biti jednostavno ni za njih, ali u tome i jeste smisao pregovora- da razgovarate i da pokušate da nađete kompromisno rešenje – istakao je Vučić.

U svakom slučaju, istakao je on, danas mi imamo puni legitimitet , i srpski narod je nedvosmisleno rekao ko su ti koji zastupaju njegove interese.

Izvor: (Telegraf.rs)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com