Kurti: Razmena teritorija je rešenje iz 19. veka

Aljbin Kurti, kandidat za premijera Kosova iz Pokreta Samoopredjeljenje, čiji je lider, izjavio je za Anadoliju da će proces dijaloga između Beograda i Prištine početi integracijom kosovskih Srba, a potom će razmotriti 33 sporazuma potpisana od početka pregovora i formiraće pregovarački tim, u kojem će biti i predstavnici opozicije.

Na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu, održanim 6. oktobra ove godine, Kurtijev pokret je osvojio 25,49 posto glasova, dok je Demokratski savez Kosova (LDK) dobio 24,83 posto. Očekuje se da će ove dve političke stranke formirati novu Vladu Kosova i da će je voditi Kurti.

Što se tiče pobedničke stranke srpske zajednice na Kosovu, Srpske liste, Kurti je rekao da to nije omiljena stranka kosovskih Srba, već partija koju je stvorio Beograd. Rekao je i da će tražiti druge predstavnike srpske zajednice za saradnju, ali i da će razgovarati i sa poslanicima Srpske liste, jer će biti u kosovskom parlamentu.

Što se tiče eventualne razmene teritorije Srbije i Kosova, Kurti je naglasio da ta ideja još uvek nije mrtva, ali da ona njegovim dolaskom na vlast neće opstati.

– Moram reći da ideja razmene teritorije još uvek nije mrtva, jer je i predsednik Kosova i predsednik Srbije preferiraju. Ali, s novom Vladom, osim što će neuspeli projekti biti zapečaćeni kao neuspešni i takva ideja će umreti. To su rešenja iz 19. veka. Nalazimo se u 21. veku i treba što brže ekonomski da rastemo i što pre pristupimo Evropskoj uniji, sve zemlje Zapadnog Balkana – poručio je Kurti.

– Neću dozvoliti Srbiji da deluje kao klin na kosovskoj političkoj sceni i da nas deli. Moramo stati zajedno protiv Srbije, a sporazum sa Srbijom, koji će biti postignut jednog dana, uključivaće priznavanje nezavisnosti Kosova, izmenu Ustava Srbije, sukcesiju imovine i vojnu odštetu – istakao je Kurti.

Izvor: Al Džazira Balkans, Vestionline

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com