„‘Rešavanje’ Kosova nije u vrhu prioriteta EU“

„Kosovski problem i stanje na Zapadnom Balkanu nisu prioritet nove evropske administracije, iako se retorički zalaže za politiku proširenja“, izjavio je politikolog Filip Balunović.

– Oni znaju šta se dešava ovde i mislim da su svesni da je suštinsko rešenje tog problema jako daleko. Preuzeli su na sebe obavezu da se bave tim pitanjem, između ostalog i kako bi uravnotežili odnose moći u odnosu na interese koje SAD i Rusija imaju u ovom regionu – ocenio je Balunović.

On je naglasio da su najveći izazovi Evropske unije pre svega unutar njenih granica: od migrantske krize, Bregzita, preko secesionitičkih pokreta unutar Unije, jačanja desnice…

U slučaju Kosova, EU, kao nadnacionalna organizacija, težila je da sebe predstavi kao poltički entitet koji može da se takmiči sa ozbiljnim globalnim igračima, napomenuo je taj politikolog.

Međutim, iako, kako kaže, možda zvuči naivno, Balunović veruje da bi glavnu reč u rešavanju spora trebalo da imaju dva naroda Srbi i Albanci, koji imaju istoriju koja je sazdana i iz perioda konflikata i iz perioda suživota.

Izvor: Kosovo online, Vesti online

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com