EU otvara novo poglavlje u pregovorima sa Srbijom

Odluka o otvaranju poglavlja broj četiri u pregovorima sa Srbijom usaglašena je na sastanku Komiteta ambasadora stalnih predstavnika pri EU (COREPER) i Radne grupe za proširenje EU, a ono će biti otvoreno na međuvladinoj konferenciji EU-Srbija, sutra popodne, na margini zasedanja šefova diplomatija EU u Briselu, objavila je Beta.

U pregovorima o članstvu sa EU Srbija je do sada otvorila 17 od ukupno 35 poglavlja, od kojih su dva i privremeno zatvorena.

Ove godine otvoreno je samo jedno poglavlje, krajem juna, na Desetoj međuvladinoj konferenciji, a reč je o poglavlju 9 koje se odnosi na finansijske usluge.

Inače, Srbija je u prethodnoj godini otvorila četiri pregovaračka poglavlja a u 2017. čak šest.

Zvaničnici Vlade Srbije su ranije izrazili nezadovoljstvo time što se otvara samo jedno poglavlje jer smatraju da je Srbija spremna i za otvaranje još tri poglavlja: o slobodnom kretanju radne snage, o transevropskim mrežama, o politici saobraćaja.

Izvori u Briselu su mišljenja da u ovom trenutku verovatno saglasnost o otvaranju više poglavlja teško da je mogla da se usaglasi imajući u vidu da u telima EU predstoji temeljita rasprava o predlozima za promenu “metodologije” procesa proširivanja EU, na zahtev Francuske i nekoliko drugih članica Unije, sa ciljem da proces proširivanja EU postane delotvorniji i “opipljiviji” za građane zemalja-kandidata.

Podsećamo, Francuska je predložila novu metodologiju za proširivanje EU. Državna sekretarka u francuskom Ministarstvu za Evropu Ameli d Monšalen je rekla da Francuska predlaže da zemlje koje pregovaraju o članstvu u meri i brzini kojom napreduju dobijaju i pristup Savetu ministara EU. Ona je izjavila da po tom predlogu mogu politički učestvovati u njegovom radu i dobijati ekonomsku podršku Evropske unije.

Izvor: Beta, Insajder

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com