Poznata cena: Evo koliko će da košta kilometar metroa

Vlada Srbije najavljuje novi leks specijalis, ovog puta za izgradnju metroa. Ako se zakon usvoji, prve dve linije Beograd bi imao za sedam godina. Šta to tačno znači?

Treba ubrzati postupke eksproprijacije, a zakon predviđa i da Vlada, u slučaju hitnosti i ugroženosti realizacije, može da donese odluku da se u javnim nabavkama primenjuje poseban postupak za izbor strateškog partnera, koji bi sprovodila Vladina komisija. Sličan leks specijalis usvojen je i za realizaciju projekta “Beograd na vodi”.

Kada je reč o pripremama za izgradnju metroa, trenutno se radi planska dokumentacija, koja ne obuhvata samo metro već i linije BG voza i tramvaja. Pre početka izgradnje neophodno je na Makiškom polju urediti vodotokove i odvod kišnice.

– Radi se na geološkom elaboratu. Urađen je geodetski snimak obe trase metroa, vršimo obuku zaposlenih za elemente koji će nam biti potrebni pri daljem razvoju i projektovanju metroa, i kasnije u izgradnji – objašnjava direktor JKP “Beogradski metro i voz” Stanko Kantar.

Priprema je, kaže, dve trećine posla.

– Imamo svoj plan, cilj je da 2025. imamo prvu vožnju – istakao je Kantar.

100 miliona evra cena kilometra
Kada je o prve dve linije reč, poznate su trase, mesta gde će se linije ukrštati, raspored stanica. Za prve dve linije Republika treba da obezbedi 4,4 milijarde evra.

– Prva faza prve linije je milijardu i 860 miliona evra, po generalnom projektu. To su neke cifre koje se uklapaju u neke standarde. U zavisnosti od vrste terena, oko 100 miliona evra je kilometar – istakao je Kantar.

Već su potpisani sporazumi o saradnji u izgradnji metroa i najverovatnije će Kinezi obaviti građevinski deo posla, a Francuzi će obezbedili opremu i vozove.

S obzirom na to da je reč o ogromnoj investiciji, ovo treba shvatiti samo kao mogućnost, jer će se o tome tek odlučivati.

IZVOR: RTS, Republika

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com