Vučić: Spreman sam da razgovaram sa Đukanovićem o novom zakonu, kad god on bude želeo

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija želi da gradi dobre odnose sa Crnom Gorom, ali da više neće kriti da vidi sa kojim se problemima suočava srpski narod u toj zemlji. On je rekao da je spreman da razgovara sa crnogorskim predsednikom Milom Đukanovićem, koji, kako je naveo, ima otvoren poziv da poseti Srbiju.

Nakon susreta sa decom iz Hrvatske u vili Mir, Vučić je rekao da se nije čuo sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem povodom stupanja na snagu Zakona o slobodi veroispovesti u toj zemlji, ali da je spreman da sa njim razgovara kad god on bude želeo.

„Koliko znam, on nije u regionu trenutno, ali ima otvoren poziv da poseti Srbiju“, rekao je Vučić.

On je rekao da sa Đukanovićem nije razgovarao, jer u Crnoj Gori pitanje imovine Srpske pravoslavne crkve tumače kao isključivo unutrašnje pitanje.

„Ali video sam žestoke napade iz Demokratske partije socijalista i tamošnjih medija na politiku Srbije, koja je bila dobronamerna. I nemam ništa protiv toga, to je dozvoljeno, ali bih voleo da neko razume koliko je nezadovoljstvo naroda time. Ako će da reaguje – hoće, ako ne – neće“, rekao je Vučić i dodao da nije savetovao lidere Srba iz Crne Gore šta da rade jer je njegova obaveza samo da ih sasluša, a da će oni sami odlučiti šta će raditi.

On je rekao da ne zna kako će se završiti priča oko crkvene imovine u Crnoj Gori ali da se on nada da će sve proći mirno.

Vučić je rekao da, međutim, on ima pitanje o Crnoj Gori na koje niko ne može da odgovori.

„Kako je moguće da 25 odsto Albanaca u Severnoj Makedoniji može da bude konstitutivan narod, ima pravo na jezik, predsednika skupštine, ministre, direktore javnih preduzeća, a da veći broj Srba u Crnoj Gori nema nigde nikoga i nikakva prava. Smisao toga je da se kaže: ‘Ma sve je to isto’ i da nije bitno da li će se neko izjašnjavati kao Srbin, kako bi se smanjio broj Srba na popisu 2021. godine“, rekao je on.

Odgovarajući na pitanje zbog čega kritikuje prethodnu vlast jer je dozvolila odvajanje Crne Gore od zajedničke države, a sada ne utiče više na procese koji se tamo odvijaju po pitanju crkve, Vučić je rekao da Crna Gora više nije deo SCG i da Srbija sada nema načina ni prava da utiče na to šta se tamo dešava.

„Kada se taj zakon pojavio u proceduri, mi smo razgovarali. Uradio sam sve što sam mogao da zaštitim narod, poštujući integritet Crne Gore. Kada je zakon potpisan, izašao sam sa do sada najoštrijim stavom Srbije po tom pitanju. Toliko jasnim po tom pitanju da mislim da je svako razumeo”, rekao je on.

Vučić je negirao tvrdnje da su mu iz Evropske unije sugerisali da ne putuje u Crnu Goru a da bi im on, da se to dogodilo, odgovorio da Srbija sada sama donosi svoje odluke, za razliku od nekog ranije vremena.

„Ne isključujem mogućnost da i na Kosovu usvoje sličan zakon“
On je izjavio je danas da ne bi isključio mogućnost da kosovske vlasti usvoje zakon sličan crnogorskom o slobodi veroispovesti.

“Vidim to kroz pripremu, kroz njihove udženike. Kampanja je već više godina, govori se o kosovskoj baštini koja treba da bude različita od srpske, a ulaziće u tu baštinu i islamski spomenici i katoličke crkve i pravoslavne i govoriće da je čuvena porodica Gaši izgradila Dečane. Tako da ne isključujem tu mogućnost (usvajanja sličnog zakona), ali naš narod kada je jedinstven tvrd je orah i žilav u nemari da očuva svoje”, rekao je Vučić.

On je rekao da će Srbi uspeti da se izbore kao i uvek “kada im dirnete u to da ne smeju da sačuvaju svoje ime i prezime, veru i crkvu i svoje kulturne spomenike i svoju kulturnu baštinu”.

“Onda se taj duh i energija slobode probude u svakom Srbinu i onda mi umememo i uspemo da se izborimo”, rekao je Vučić.

“Kao pristojan čovek čestitaću pobedu Milanoviću”
Povodom pobede Zorana Milanovića za predsednika Hrvatske, on je rekao da nije uplašen za budućnost Srbije, te da je Srbija na evropskom putu, a da sa Hrvatskom želi dobre odnose.

“Hrvatska neka radi svoj posao, blokirali nas ili ne (na evropskom putu) mi ćemo da rastemo dvostruko brže od njih i napredovaćemo brže, a njima želimo sve najbolje i dobre odnose sa njima”, naveo je Vučić.

On je izjavio da je uvredama i jezikom mržnje tokom kampanje na predsedničkim izborima u hrvatskoj fasciniran, ali ne i uplašen.

Vučić je rekao da će „kao pristojan čovek“ uputiti čestitku Zoranu Milanoviću, kad budu zvanični rezultati na predsedničkim izborima u Hrvatskoj, kao i da toj zemlji želi svako dobro, ali Srbiji „duplo veći rast“ u razvoju.

“To je pozitivna konkurencija, bez ičeg lošeg”, rekao je Vučić, nakon prijema dece iz Hrvatske.

Na pitanje da li će uzvratiti na uvrede koje su se mogle čuti iz Hrvatske, on je rekao da je naterao sebe da ćuti, mada bi možda kao običan čovek odgovorio, i da ne kaže ni jednu reč.

Govoreći da nije hteo da odgovori na optužbu da je „ratni kabadahija“ ili tvrdnju da je Srbija mnogo slabija od Hrvatske, on je naveo da je odlučio da ćuti na to i da još više radi za napredak Srbije. On je rekao da neće da govori o svojim političkim protivnicima, koji će, kako je naveo, sigurno probati da se istaknu nečim i tokom praznika, ali da “jedino ne mogu da se istaknu na izborima“.

Izvor: Beta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com