Velike promene u vojsci: NAJAVLJENA MODERNIZACIJA I OPREMANJE KOPNENIH JEDINICA

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas pripadnike 15. tenkovskog bataljona Prve brigade kopnene vojske koji na Vojnom kompleksu “Orešac” izvode pripremno gađanje iz naoružanja tenka M-84.

Ministar je istakao da se Vojska Srbije svakodnevno obučava i priprema za izvršenje svih svojih zadataka, te ocenio da samo obučena i dobro pripremljena vojska može da odgovori na sve izazove u modernom svetu.

– Vojska Srbije vodi računa da obuka bude na najvišem mogućem nivou, da svi budu bezbedni i zdravi, ali u narednom periodu će, svakako, posebno kada su u pitanju naše oklopne jedinice, obratiti pažnju na modernizaciju naših sredstava. Naši tenkovi moraju da odgovore na sve moguće pretnje – navero je Vulin.

Dodao je da se sve zemlje u okruženju opremaju najsavremenijim tenkovima i najsavremenijim sredstvima u naoružanju oklopnih jedinica, pa tako i Vojska Srbije mora da bude u stanju da odgovori i da ima sredstva kojima može da odgovori na baš svaku pretnju i baš svaki izazov.

On je najavio da će se u ovoj godini najviše ulagati u modernizaciju i remont sredstava koje poseduje i koristi Kopnena vojska.

– Kopnena Vojska, kao najbrojniji vid Vojske Srbije, mora biti spremna i pripremljena da odgovori baš na svaki izazov, a to podrazumeva i obuku i modernizaciju – zaključio je Vulin.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Komandant 15. tenkovskog bataljona Prve brigade kopnene vojske potpukovnik Borislav Krnjajić istakao je da je danas realizovan jedan od segmenata obuke koju pripadnici tog bataljona izvode tokom ove godine.

– Koristimo ovo strelište na poligonu Orešac kako bismo realizovali sve one pripremne radnje za izvođenje kompleksnijeg gađanja kasnije na poligonu Pasuljanske livade – rekao je Krnjajić, dodajući da je danas izveden jedan redni broj pripremnog gađanja koju prolazi posada tenka.

Cilj gađanja je, kako je naveo, da se posade tenka uvežbaju i osposobe u pravilnom osmatranju, uočavanju ciljeva, nišanjenju i gađanju tih ciljeva na poligonu.

– Rezultati gađanja su vrlo dobri i odlični i dalje nastavljamo rad po planu logorovanja, tokom kojeg smo planirali da izvedemo više vrsta školskih i pripremnih gađanja, kao i gađanja naoružanjem roda pešadije – naglasio je Krnjajić.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Među onima koji su tokom današnjeg gađanja na poligonu “Orešac” ostvarili najbolji rezultat je i desetar Stevica Gavrić, nišandžija na tenku M-84.

– Moj zadatak, kao pojedinca posade, bio je da pripremim sistem za upravljanje vatrom, a ovaj uspešno izvedeni zadatak doprineće u izvršavanju složenijih zadataka koji nam predstoje na poligonu Pasuljanske livade – rekao je Gavrić izrazivši zadovoljstvo odličnim rezultatom koji je postigao na današnjem gađanju.

Izvor: Srbija Danas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *