SAVET EVROPE DEMANTUJE ĐUKANOVIĆA: Upozorava da je ugrožena imovina SPC u Crnoj Gori, i predlaže…

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović, govoreći da je sporni Zakon o slobodi veroispovesti pozitivno ocenjen u Evropi, grubo je obmanuo javnost: poslednji izveštaj Saveta Evrope konstatuje da u zakonu ima nejasnoća i da im vlasti u Podgorici nisu dale potrebne odgovore.

Zakon o slobodi veroispovesti kojim Milo Đukanović i vladajuća koalicija nastoje da oduzmu imovinu i svetinje Srpske pravoslavne crkve, ne prestaje da potresa, i ne samo Crnu Goru. Mnogo toga se promenilo i u odnosu na početne izjave crnogorskog predsednika. Od tvrdnji da ne namerava da pravi novu crkvu i da zakon nije pravljen da bi se oduzela imovina SPC – Đukanović više ne skriva nameru da pravi crnogorsku crkvu, a pozivajući se i na pojedine istorijske okolnosti, jasno je da nastoji da manastiri i crkve SPC promene vlasnika. Litije i molebni ne prestaju od kako je poslednjih dana prošle godine zakon stigao u podgorički parlament, a potom i usvojen. I mogu se smatrati bukvalno fenomenom – bez političkih parola, stranačkih obeležja i incidenata, litije su dostojanstvena okupljanja građana Crne Gore različite starosne dobi i stranačkih orijentacija.

“Blic” je imao uvid u dokument Saveta Evrope koji nosi oznaku tajnosti, a koji predstavlja praćenje Crne Gore kao članice da li poštuje dužnosti i preuzete obaveze. U takozvanom postmonitoringu, osim delova o borbi protiv korupcije, poštovanju ljudskih prava, jeste i deo koji se bavi Zakonom o slobodi veroispovesti. Dokument Saveta Evrope (SE) napisan je neposredno pred usvajanje zakona u Skupštini Crne Gore.

U dokumentu se navodi da nisu jasne pojedine odredbe, a u koje su crnogorske vlasti uveravale Venecijansku komisiju, koja je bila poslednja prepona koju je trebalo preskočiti pre usvajanja zakona. Izvestioci Saveta Evrope istakli su, takođe, da je nejasan praktično sam koncept zakona i to upravo njegov deo oko imovine i pitaju – “zašto je potreban prenos vlasništva ako prenos u principu ne utiče na korišćenje ove imovine od strane verskih zajednica”.

Deo oko spornog zakona počinje konstatacijom da je i Venecijanska komisija, iako je pozdravila neka poboljšanja u zakonu, “i dalje oprezna po pitanju kontroverznih odredaba koje se odnose na imovinu verskih zajednica”. Milo Đukanović i njegovi funkcioneri, međutim, neprestano navode da su dobili potpuno pozitivnu ocenu zakona Venecijanske komisije. U dokumentu SE se potom pojašnjava:

– Po ovim odredbama, Srpska pravoslavna crkva, kojoj pripada 70 odsto pravoslavnog stanovništva prema lokalnim medijima, bila bi dužna da predstavi dokaze o vlasništvu svih objekata i zemljišta, a za koje se utvrdi da su izgrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine (datum nastanka Kraljevine Jugoslavije i ujedno kraja Kraljevine Crne Gore). Prema crnogorskim vlastima, koje su uveravale Venecijansku komisiju da prenos imovine neće u principu uticati na upotrebu predmetne imovine koju koristi verska zajednica, ove odredbe bi se primenjivale samo na kulturno nasleđe – navodi se u dokumentu Saveta Evrope.

U sledećoj tački dokumenta se konstatuje da Srpska pravoslavna crkva tvrdi da ove odredbe mogu imati za cilj jačanje crnogorske pravoslavne crkve, prenošenjem vlasništva.

– Zaista je vrlo moguće da su odredbe uvedene u cilju razvoja nacionalne crkve (crnogorske pravoslavne crkve), koja se razlikuje od SPC, jer se ista smatra bliskom srpskim vlastima. Upravo zato, ovde bi usledio sličan obrazac kao što se nedavno dogodilo u Ukrajini – konstatuje se u izveštaju Saveta Evrope.

U nastavku se naglašava da su koizvestioci Saveta Evrope tokom posete Crnoj Gori, koja je za cilj imala utvrđivanje činjenica, detaljno razgovarali o ovom pitanju.

– Nismo dobili jasno objašnjenje koncepta “kulturno nasleđe” koji su crnogorske vlasti koristile da opravdaju mogući povraćaj imovine od SPC-a, tokom njihovih razgovora o tom pitanju sa predstavnicima Venecijanske komisije. Koliko daleko ide ovaj koncept, jer nije sigurno da li svaka crkva ili svaki manastir, sami po sebi, mogu biti kvalifikovani kao “kulturna baština”? Do sada nismo dobili odgovor – navodi Savet Evrope.

Međutim, ni tu nije kraj:

– Isto tako, nismo jasno razumeli zašto je potreban prenos vlasništva ako prenos u principu ne utiče na korišćenje ove imovine od strane verskih zajednica, kako su crnogorske vlasti uveravale Venecijansku komisiju – ističe se u dokumentu SE. Međutim, crnogorske vlasti su dale i predlog koji izvestioci SE ocenjuju kao “zanimljiv”:

– S obzirom na to da je većina odredaba ovog zakona ocenjena pozitivnim od strane Venecijanske komisije, ako one koje se odnose na vlasništvo i dalje budu doživljavane kao kontroverzne, rešenje bi bilo da se zakon podeli na dva odvojena teksta, kako se ne bi odlagalo poštovanje odredaba koje se odnose na status veroispovesti – stoji u dokumentu Saveta Evrope.

Izvor: Blic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com