PORUKA RUSIJE AMERICI ZBOG PRITISAKA NA SRBIJU: Potpuno neprihvatljiva politika zastrašivanja!

Retorika Vašingtona i Brisela u odnosu na rusko-srpsku vojno-tehničku saradnju je potpuno nerazumljiva.

Zašto i nama i Srbiji nastoje da oduzmu pravo da gradimo saradnju tako kako želimo? I Moskva i Beograd, unapređujući veze u toj sferi, striktno slede međunarodno-pravne norme i obaveze, ni na koji način ne narušavaju bezbednost trećih zemalja.

Ovako ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčeno komentariše poslednja upozorenja SAD i EU Beogradu zbog nabavke naoružanja iz Rusije.

Stejt department čak je zapretio da bi Srbiji mogle biti uvedene i sankcije ukoliko ne obustavi nabavku PVO sistema “Pancir”, a opomene stižu i iz Brisela, odakle stalno pozivaju da uskladimo našu odbrambenu i spoljnu politiku sa EU ako želimo da postanemo članica. Iz Vašingtona traže i da obustavimo započete transakcije sa Rusijom, kada je reč o nabavci naoružanja iz ove zemlje.

– Apsolutno neprihvatljivom smatramo praksu zastrašivanja, primene nelegitimnih jednostranih restriktivnih mera. Taj pristup je štetan i kratkovid. Naši odnosi sa Srbijom su zreli i održivi, zasnovani su na nacionalnim interesima. Posvećeni smo daljem razvoju uzajamno korisne bilateralne saradnje na svim pravcima – kaže Bocan-Harčenko.

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Na pitanje zbog čega i Vašington i Brisel koriste svaku priliku da kritikuju dobre odnose Srbije i Rusije, kao i da optuže Moskvu da širi štetan uticaj u regionu, ambasador Ruske Federacije odgovara:

– U celini, kritika na račun Moskve je jedan od instrumenata nepoštene konkurencije. Njen cilj je da se spreči jačanje našeg prisustva ovde, pre svega u Srbiji, najrazvijenijoj zemlji regiona, koja sprovodi nezavisnu, samostalnu politiku.

Izvor: Srbija Danas/Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com