Tokom policijskog časa u Srbiji, zabrana kretanja ne važi samo u ove dve situacije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je sinoć da je na sednici vlade doneta odluka da od sutra ujutru u 10 časova u svim urbanim sredinama apsolutno zabranjen izlazak na ulicu svim licima starijim od 65 godina. U manjim mestima licima starijim od 70 godina.

Druga mera je veoma oštra i tiče se svih ostalih, od danas u 20 sati do 5 sati ujutro uvodi se zabrana izlazaka na ulicu svim licima.

Ova zabrana kretanja se, pak, ne odnosi na lica kojima je neodložno potrebna zdravstvena pomoć, kao i na određene grupe poljoprivrednih proizvođača.

Ove mere stupaju na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije, odnosno od danas (sreda 18. mart).

Predsednica vlade Ana Brnabić izjavila je da je u najvećoj meri zadovoljna primenom vladinih mera u lokalnim zajednicama, koje ih, kako je rekla, doduše, neke manje, neke više efikasno sprovode.

Centralizovano snabdevanje medicinskom opremom
Kao najvažnije istakla je to što dobro funkcioniše centralizovano snabdevanje medicinskom opreme preko RFZO.

– To je savet predsednika da centralizujemo snabdevanje lokalnih zajednica preko RFZO i četiri klinička centra tako da imamo dobru kontrolu i uvid u sve to, što je veoma važno – rekla je Brnabić na konferenciji za novinare.

Podsetila je da vlada u ovoj kriznoj situaciji ima dva cilja: jedan je zaštita efikasnog zdravstvenog sistema i to se postiže kroz krizne štabove i centralizovano snabdevanje medicinskom opremom, a kao drugo je navela da od sutra stariji sugrađani mogu da budu snabdevani preko kol centara u lokalnim samoupravama.

– Sutra ću dobiti presek informacija i o tome ću govoriti, a cilj je da svi naši stari sugrađani mogu tačno da znaju ko im stoji na raspolaganju za svaku vrstu pomoći i podrške, ne samo za namirnice već i za penzije i sve drugo što im bude potrebno – rekla je Brnabić.

Istakla je da nikome nije drago zbog uvedenih strožih mera, zbog kojih mnogi kritikuju vladu, ali s druge strane, kaže, drago joj je što je do toga ošlo i oseća se sada mnogo opuštenije.

Najveća opasnost: Priliv ljudi iz inostranstva

Pored tih stvari koje su bile izazov, Brnabićeva je istakla da je najveći problem i možda najveća opasnost sa kojom se Srbija suočava je to što srpski državljani dolaze iz inostranstva u ogromnom broju.

– Borimo se sa najvećom opasnošću, sa kojom nisam sigurna da možemo da iskontrolišemo – rekla je premijrka i navela podatak da je samo u poslednja dva dana, do jutros u 7 sati u Srbiju ušlo 35.376 naših državljana iz inostranstva.

Ogroman broj njih je, kaže, nedisciplinovan i ugrožava sanitarne mere koje se preduzimaju.

Zahvalila je građanima koji su prijavili osobe za koje znaju da su došli iz inostranstva, a da nisu u samoizolaciji.

– To je teška stvar i ogroman rizik i pravi nam ogromne probleme. Ali, s druge strane, zahvalnost svima onima koji su povratnici i koji zbog sebe, komšija i lokalne zajednice poštuju mere samoizolacije – rekla je Brnabićeva.

Izvor: Telegraf

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *