HRVATSKA USKORO OTVARA GRANICE ZA SRBIJU? Danas se očekuje konačna odluka o ulasku u ovu zemlju

Ministar unutrašnjih poslova potvrdio da će u skladu sa odlukama EU i Srbija biti na listi zemalja iz koje je dozvoljen ulaz na teritoriju EU, pa samim tim i Hrvatsku.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović potvrdio je da će se Hrvatska otvoriti prema Srbiji i BiH.

On je u Petrinji govorio o najavljenom ukidanju obavezne samoizolacije za osobe koje ulaze iz Bosne i Hercegovine.

Božinović je rekao kako se odluka EU o otvaranju granice prema državama očekuje tokom današnjeg dana, a potvrdio je da je na popisu zemalja s kojima EU, pa tako i Hrvatska, otvara granice i Srbija za koju su pre pet dana, kao i sa BiH i Makedoniju uvedene strože mere na granicama.

– Mi smo i kao još zemlja predsedavajuća bili uključeni u te razgovore. EU ima nameru da se otvori prema 15-ak država, među njima su Srbija i Crna Gora. Što se Hrvatske tiče, mi ćemo na tom popisu imati i Bosnu i Hercegovinu. Znate da smo imali uvoz virusa proteklih dana iz tih zemalja, ali on je bio nekoliko puta veći iz Srbije nego iz BiH – pojašnjava Božinović.

Božinović je rekao kako se odluka EU o otvaranju granice prema državama očekuje tokom današnjeg dana, a potvrdio je da će se Hrvatska u sklopu zajedničke odluke EU otvoriti i prema Srbiji, dok će hrvatske vlasti na popis zemalja, kako je Božinović juče i najavio, dodati i BiH, ako je ne bude na popisu Evropske unije.

Izvor: Srbija Danas/Telegraf

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com