PAPRENO! Ne nosite masku u zatvorenom prostoru? Evo kolike su kazne

Od danas u Beogradu obavezno nošenje maski u gradskom prevozu i zatvorenim prostorima, a ako se ova odluka kriznog štaba ne bude poštovala, nakon nedelju dana uvešće se i novčane sankcije.

Prema članu 77 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, oni koji ne poštuju propisane mere zaštite, što je i nošenje maski, rizikuju da plate kaznu od 20.000 pa sve do 150.000 dinara.

Zbog porasta broja zaraženih koronavirusom od danas je u Beogradu obavezno nošenje maski, bez izuzetka, u svim zatvorenim prostorima, tj. autobusima, kafićima, tržnim centrima, poštama, salonima lepote, teretanama, odlučeno je juče na sednici kriznog štaba, uz najavu da će oni koji ove mere krše biti sankcionisani.

Kazne i za preduzetnike i ustanove
Kazna za preduzetnike je od 50.000 do 500.000 dinara, dok je kazna za zdravstvene ustanove od 30.000 do 150.000 dinara, javlja RTS.

U protekla 24 sata u Srbiji je na kovid 19 testirano 7.150 osoba, od kojih je njih 242 bilo pozitivno, preminule su četiri osobe, a na respiratoru je 36.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da u narednih sedam dana neće biti kazni za nepoštovanje odluka kriznog štaba o obaveznom nošenju maski, ali će se poštovanje te mere kontrolisati. Međutim, kako saznaje Kurir, ukoliko mere zaštite ne budu široko prihvaćene i poštovane, razmatra se i opcija kažnjavanja građana.

– Tokom prvih sedam dana neće biti kažnjavanja, već samo upozoravanja, a to će kontrolisati sve gradske inspekcije. U roku od 48 sati izaći ćemo sa odlukom u vezi sa okupljanjima na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Odlučeno je i da cela bolnica „Dragiša Mišović” ponovo postane kovid centar, a Opšta bolnica u Pančevu biće nam od pomoć u slučaju da se poveća broj zaraženih – rekao je Lončar.

Na području grada Beograda od danas od šest sati obavezno je nošenje maski u javnom prevozu i svim zatvorenim prostorima.

IZVOR: kurir.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com