Vučić postavlja kamen temeljac: Gradi se nova kovid bolnica u Batajnici

U Vojnom kompleksu “Zemun ekonomija” na Batajničkom drumu danas počinje izgradnja kovid bolnice, a postavljanju kamenu temeljca prisustvuje predsednik Aleksandar Vučić.

Obeležavanju početku radova prisustvuju i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar odbrane Aleksandar Vulin, zamenik gradonačelnika Goran Vesić. Ministri su predsednika Vučića upoznali sa planom i projektom izgradnje bolnice.

– Velika su ulaganja, ali moramo to da uradimo, da se osiguramo, da povećamo kapacitet i da ljudi budu sigurni, da znaju da država ulaže. Ovo su najbolje bolnice, iako su montažne, jer brzo možemo da ih napravimo, da brzo reagujemo – rekao je Vučić.

Vučić je ranije najavio da će na lokaciji između Zemuna i Batajnice biti porušene tri zgrade i podignuta bolnica kapaciteta između 800 i 1.000 kreveta poluintenzivne i intenzivne nege.

– Ovde će se nalaziti velika bolnica. Ovo je rezultat velikog rada i truda države. Koštaće nas oko 27 do 28 miliona evra, po sistemu ključ u ruke. Ovo spremamo da nas jesen ne iznenadi. Završavamo za 4 meseca, 1. decembra će ovde biti gotova bolnica – rekao je Vučić.

– Velika su to ulaganja, ali da povećamo naše kapacitete. Mislim da su ovo najbolje bolnice i da najbrže možemo da reagujemo – kazao je Vučić.

– Imaćemo 200 jedinica intenzivne nege – rekao je predsednik – To će biti najznačajnija i najveća bolnica za kovid pacijente.

Kako je ranije najavljeno, situacija sa korona virusom tokom zime može biti gora nego tokom leta, pa bi ta bolnica imala 500 do 1.000 ležajeva i koristila se kao glavna bolnica za naredne “udare” korone.

Kako je rekao Vučić, stigli su i ekonomske procene, koje govore da je situacija mnogo bolja u budžetu.

– Danas smo dobili i podatke za Evropu. U drugom kvartalu smo drugi u Evropi, samo je Luksemburg ispred nas. U prvom kvartalu smo i dalje prvi – rekao je.

Odluka o izgradnji dve nove kovid bolnice u Srbiji – na Batajničkom drumu i u Kruševcu doneta je početkom jula, a predsednik je tada rekao da će u roku od tri meseca biti izgrađene “dve vrhunske bolnice” i da se država sprema za tešku jesen i najteži udar virusa koji se očekuje oko 1. novembra. Parcelu na Batajničkom drumu površine hektar i 58 ari obezbedilo je Ministarstvo odbrane iz fundusa zemlje koje to ministarstvo koristi.

Nova kovid bolnica gradi se u blizini dve velike saobraćajnice, Batajničkog druma i autoputa. Lokacija je oslonjena na infrastrukturnu podršku gradskih instalacija vodovoda i kanalizacije, elektroenergetskih i ostalih instalacija.

Pripremne radove i raščišćavanje terena obavila je Vojnograđevinska ustanova Beograd, a taktičko-tehničke zahteve za izgradnju bolnice priprema Uprava za vojno zdravstvo u saradnji sa Ministarstvom zdravlja.

IZVOR: Tanjug, Republika

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com