Na današnji dan, 1937. aligator Muja stigao u Beo zoo vrt

Pretpostavlja se da on danas ima oko 90 godina.

Na današnji dan, 9. avgusta 1937. godine, u Zoološki vrt grada Beograda stigao je Muja, trenutno najstariji živi američki aligator (Alligator mis sis sippiensis) na svetu.

Međunarodna statistika je potvrdila Mujin apsolutni svetski rekord u dugovečnosti aligatora koji žive u kontrolisanim uslovima, objavljeno je na zvaničnoj Fejsbuk stranici Beogradskog zoološkog vrta.

Ako je verovati tačnosti informacija u tadašnjoj dnevnoj štampi, beogradsko “Vreme” je 10. avgusta 1937. objavilo da je Muja prethodnog dana u vrt stigao kao dvogodišnjak, mada na fotografiji koju su objavili, on deluje znatno starije.

Po procenama kompetentnih ljudi, misli se da je tada već imao desetak godina.

– Naš vrt je gotovo potpuno razoren 1941. i 1944. godine, najpre prilikom nacističkog, potom zbog savezničkog bombardovanja. Tada su stradale gotovo sve životinje. Zatim su došle decenije nemara pod komunističkom vlašću, pa hiperinflacija, krizne godine sa neposrednom ratnom opasnošću, pa i ponovno bombardovanje 1999. godine, a Muja je sve to sa lakoćom preživeo – stoji u objavi.

Muja je 2012. godine dobio gangrenu desne prednje noge, koja je tada morala da bude amputirana.

– Pretpostavljamo da je on sada preko 90 godina star, a nadamo se da će ga sreća i dalje pratiti i da će još dugo poživeti – želje su svih u Beo zoo vrtu.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com