Vulin: Pomoć Kine u epidemiji nikada neće biti zaboravljena, jer je došla prva

Visoko cenimo podršku Kine prema rešavanju statusa Kosova i Metohije mirnim putem, istakao je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin u razgovoru sa ministrom odbrane NR Kine generalom Vei Fengheom u Moskvi.

Vulin je kolegi iz Kine zahvalio za čvrstu podršku te zemlje legitimnim zahtevima Srbije za očuvanje teritorijalnog integriteta i poručio da Srbija čvrsto i principijelno podržava politiku “jedne Kine”, njen suverenitet i teritorijalni integritet.

“Čelično prijateljstvo Srbije i Kine na najbolji način je potvrđeno u teškim okolnostima borbe protiv korona virusa, kada je Kina uputila u Srbiju vrhunski tim stručnjaka koji su mnogo pomogli Srbiji svojim iskustvom i savetima u suzbijanju pandemije”, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Dragocena pomoć Kine i u medicinskoj opremi nikada neće biti zaboravljena, jer je došla prva i onda kad je najpotrebnija, od prijatelja koji nas nisu zaboravili ni onda kada su i sami vodili bitku protiv opasnog a nevidljivog neprijatelja, rekao je Vulin posle susreta na marginama vojne konferencije u Moskvi.

Fenghe je rekao da je Kina pobedila virus korona, da već 20 dana nemaju nijedan novi slučaj zaraze i da je spremna u svakom trenutku da nastavi da pomaže Srbiji u onome što joj je potrebno u borbi protiv pandemije.

“Srbija nastavlja da se bori za principe međunarodnog prava”
Vulin je izjavio u Moskvi i da će Srbija nastaviti da se bori za principe medjunarodnog prava, dok se velike sile “ne dogovore”, prenelo je njegovo ministarstvo.

“Dok se ponovo ne uspostavi sistem i poredak medjunarodnog prava, svet će biti teško i neizgledno mesto, ali Srbija će nastaviti da se bori za principe medjunarodnog prava, jer samo tako mali mogu da opstanu”, rekao je Vulin.

On je danas u Moskvi učestvovao na zajedničkom zasedanju ministara odbrane “Zajednice nezavisnih država” (ZND), država “Šangajske organizacije za saradnju” (ŠOS) i “Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti” (ODKB).

Vulin je rekao da je srpski narod “veliki po svojim shvatanjima i po žrtvama koje je podneo za slobodu” i ponovio da je Srbija vojno neutralna, da “nikada neće postati deo bilo kojeg vojnog saveza”.

Dodao je da je za Srbiju veoma važno što učestvuje na forumima kakav je danas u Moskvi, gde su njeni stavovi i razmišljanja “pažljivo saslušani”.

“Naša miroljubiva politika ovde se poštuje. Naša vojna neutralnost visoko se ceni, a naša principijelna borba za medjunarodno pravo je nešto po čemu se razlikujemo i od mnogo moćnijih i snažnijih zemalja”, ocenio je Vulin.

Vulin je u Rusiji na poziv ministra odbrane generala-armije Sergeja Šojgua s kojim će se sastati, a imaće i drugih sastanaka s ministrima. Prisustvovaće i zatvaranju Međunarodnih vojnih igara na poligonu Alabino, kod Moskve.

AUTOR: FoNet

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *