KO ĆE BITI NOVI MINISTAR POLICIJE? Stefanović će obavljati posao u drugom sektoru, JEDNO IME možda preuzme funkciju

Iako zvaničnih potvrda nema, sve češće se u medijima spekuliše da bi resor policije mogao da preuzme Aleksandar Vulin. Ko god da se tog posla lati, jasno je, imaće težak zadatak.

Nekoliko dana pre nego što Srbija i konačno sazna kako će izgledati nova vlada, izvesno je da ćemo dobiti novog ministra unutrašnjih poslova umesto Nebojše Stefanovića. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je sinoć da Stefanović više neće obavljati funkciju prvog čoveka MUP-a i da prelazi na drugo “važno mesto u sistemu bezbednosti”. Osnovno pitanje sada je, ko će biti njgevo naslednik – utoliko više jer je Vučić istovremeno najavio odlučnu borbu države protiv mafije.

Konačan odgovor na to pitanje ali i na pitanje ko će biti novi ministri trebalo bi da dobijemo u nedelju nakon nove sednice Predsedništva SNS. Međutim, nakon sinoćnjeg Vučićevog obraćanja dve stvari su postale jasne – država će krenuti u obračun sa mafijom, a Ministarstvo unutrašnjih poslova dobiće novog ministra.

– Udarićemo mafiju maljem u glavu – rekao je Vučić dva puta u nekoliko dana.

Ako je suditi po njegovom nastupu i insistiranju na ovom problemu, možda bi se moglo reći da će to biti prioritet vlade čiji će mandat biti oročen do 2022. godine. Utoliko više, jer je predsednik nije krio da mafija ima svoje ljude u državi, u različitim službama.

– Naši rezultati su dobri, ali poslednjih meseci se rat klanova koji nisu iz Srbije prelio na naše ulice. Pomislili su da mogu da rade šta hoće. Borba protiv mafije se odigrava neprestano, ali će sada biti najžešća, jer će svi državni organi koordinisano tome da se posvete – rekao je on.

Svi državni organi, sva ministarstva sile, sve agencije, službe, kordinisano će da se posvete tome, dodao je on i naglasio da će “svima koji misle da su jači od države, pokazati da nisu u pravu”.

I baš zato, za ovaj posao potreban mu je neko od poverenja, ko na rešenje problema gleda istim očima.

Nikada manje informacija nije iscurilo u javnost u periodu formiranja neke vlade nego danas. Gotovo da je bilo nemoguće doći do nekog konkretnog imena, a sve što smo zvanično čuli jeste da će biti velikih iznenenađenja u Nemanjinoj 11.

Juče je dobijena potvrda i da Ivica Dačić nije više šef diplomatije, a Nebojša Stefanović ministar policije. Stefanović će, rekao je Vučić, ubuduće obavljati važan posao u sektoru bezbednosti.

Odgovarajući na pitanje novinara da li promena u MUP-u znači da nije zadovoljan radom ministra policije, Vučić je rekao:

– Žao mi je što me niste slušali, policija je u svim oblastima postigla bolje rezultate. Slušao sam različite priče, kako će me srušiti Nebojša… Nebojšu poznajem 22, 23 godine, radiće važan posao u sektoru bezbednosti.

Kao mogući naslednici Stefanovića do sada su se u javnosti pominjali šef BIA Bratislav Gašić, odlazeći ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i na kraju, što je sve izvesnije, aktuelni ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Izvor: Srbija Danas/Blic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *