SRPSKA SVETINJA SIJA NOVIM SJAJEM: Obnovljen krst star više od jednog veka na crkvi svetog Đorđa

Radovi na rekonstrukciji krsta izvođeni su u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika. Radove oko sanacije krsta izvodilo je i preduzeće 2Stara Varoš” u Topoli.

Crkva Svetog Đorđa na Oplencu je spomen-crkva i mauzolej dinastije Karađorđević, koju je kao svoju zadužbinu podigao kralj Petar I Karađorđević. Od 1912. godine kada je ova svetinja završena, pa sve do danas krst sa ove crkve nije skidan. Danas, posle jednog veka krst je u potpunosti obnovljen.

– Krst je sada prvi put skinut sa crkve radi rekonstrukcije, od postavljanja davne 1912. godine. Nalazio se u jako lošem stanju jer je obloga koja je bila od bakra bila u raspadu, dolazilo je do oksidacije pod konstrukcije krsta. Nakon skidanja krsta poslat je na peskiranje i stavljene su nove obloge. Takođe, jabuka krsta koja je bila oštećena još u oktobru 1944. godine ponovo je rekonstruisana. U toku Prvog svetskog rata zajedno sa zvonima skinut je pokrivač od bakra koji je pretopljen i od toga je pravljena municija za ubijanje srpskih vojnika. Nakon 1918. do 1921. godine vraćen je pokrivač, izlivena su zvona koja će kasnije nositi imena Petar, Tomislav i Andrej po deci kralja Aleksandra i kraljice Marije – izjavio je Dragan Reljić, upravnik Zadužbine Kralja Petra I Karađorđevića na Oplencu.

Foto: Rina

Prema njegovim rečima krst na crkvi je opstao čak i za vreme bombardovanja. – Osmatračnica koja je dominirala ovim krajem nalazila se upravo ovde, bio je protiv avionski top koji kada su zapazili crvenoarmejci koji su dolazili iz pravca Smederevske Palanke ispalili su kaćuše, tako da je od sedam ispaljenih pet pogodilo crkvu. Krst je to izdržao bez većih oštećenja, 1996. godine je rađena delimična rekonstrukcija krsta, urađena je pozlata ali on nije ceo skidan sa centralne kupole – objašnjava upravnik Zadužbine na Oplencu Dragan Reljić.

Foto: Rina

Pored ovog krsta, ranije je urađen pokrivač na fasadi i krovu crkve i saniran je krst na severnoj kupoli.

Radovi na rekonstrukciji krsta izvođeni su u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika. Radove oko sanacije krsta izvodilo je i preduzeće 2Stara Varoš” u Topoli.

Izvor: Srbija Danas/RINA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *