Zakazana konstitutivna sednica: Poznato kada će biti zasedanje novog saziva skupštine u Prištini

Vršilac dužnosti predsednika Vjosa Osmani zakazala je za 22. mart konstitutivnu sednicu novog saziva skupštine, nakon vanrednih izbora na Kosovu i Metohiji održanih 14. februara.

Konstitutivna sednica je zakazana u 10 časova, u ponedeljak, u skladu sa važećim epidemijskim procedurama, saopšteno je iz kancelarije Vjose Osmani.

Centralna izborna komisija u Prištini potvrdila je 12. marta konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora, prema kojima je pokret Samoopredeljenje dobio 50,28 procenata ili 438.335 glasova, što je ubedljivo najbolji rezultat na svim do sada održanim izborima na Kosovu nakon sukoba 1999. godine.

Na izborima je glasalo 903.386 birača, a izlaznost je bila 48,78 odsto.

Drugoplasirana stranka po broju birača je Demokratska partija, sa 148.285 glasova ili 17 odsto, tri puta manje u odnosu na Samoopredeljenje.

Treći je Demokratski savez Kosova sa 110.985 glasova ili 12,73 odsto, a četvrta Alijansa za budućnost sa 62.111 glasova ili 7,12 odsto.

Prema broju dobijenih glasova, Samoopredeljenje će u novom sazivu skupštine imati 58 poslanika, Demokratska partija 19, Demokratski savez 15, Srpska lista 10, Alijansa za budućnost osam.

Deset poslanika imaće i manjinske zajednice iz redova Turaka, Bošnjaka, Roma, Egipćana i Aškalija.

Potvrđivanjem konačnih rezultata izbora, počinje rok od 30 dana za konstituisanje novog saziva skupštine.

U parlamentu onda treba da bude izabrana nova vlada i predsednik, pošto Vjosi Osmani, početkom maja ističe mandat vršioca dužnosti predsednice.

Izvor: Srbija Danas/RTS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *