“SRBIJA POTVRDILA DA VODI DOBROSUSEDSKU POLITIKU” Državni sekretar pohvalio diplomatske poteze Vlade Srbije

Građani okolnih država prepoznaju da je otvaranje mogućnosti da se susedi vakcinišu u Srbiji potvrda politike dobrosusedstva i solidarnosti, koju naša zemlja godinama promoviše, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović.

Starović je rekao da, kada se vidi praktično šta znači izraz dobre volje i solidarnosti, inicijative poput “mini šengena” postaju prijemčivije svima u regionu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

– Ne može nama biti dobro ako je svima oko nas loše. Čemu kritika na račun politike i solidarnosti koja se iskazuje? Kada smo imali poplave i nama su pomagali, pa prirodno je da i mi pomognemo drugima koji su u nešto težoj poziciji od nas – rekao je Starović osvrćući se na nepoverenje prema Srbiji koje je i dalje prisutno u pojedinim medijima u regionu.

Uputan da prokomentariše poslednji izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji, Starović je ocenio da su kritike iznete u njemu paušalne i sa plitkim temeljima, i istakao da Srbija insistira na tome da se kritike svedu sa nivoa “opštih mesta i paušalnih ocena” na nivo praktičnih pitanja, jer se često, kako je naglasio, kada se tako postupi, ispostavi da EU zapravo kuca na otvorena vrata.

– Taj izveštaj ima ozbiljne manjkavosti, a stavovi o nedostacima stručnog kadra i medicinske opreme su apsurdni. Ne može se slovima na papiru demantovati stvarnost koja postoji u Srbiji. Znamo da stanje nije idealno, ali je daleko bolje nego u čitavom nizu članica EU – rekao je Starović.

Prema njegovim rečima, za Srbiju evropski put nema realnu i kredibilnu alternativu, iako postoji i zamor od proširenja EU i zamor od pristupanja.

– Mi smo spremni da budemo prva država koja će primeniti novu metodologiju i možemo otvoriti prve pregovaračke klastere ove godine, i da na jedan efikasniji i brži način ostvarimo naše članstvo u EU, što je naš interes i opredeljenje, ali i pravo kao demokratske države – kazao je Starović.

Osvrćući se na nespremnost Vlade Crne Gore da poništi odluku prethodne administracije o proglašenju ambasadora Srbije Vladimira Božovića personom non grata, Starović je rekao da je Božović, što se Srbije tiče, i dalje njen ambasador, i da Srbija očekuje da mu bude omogućeno gostoprimstvo, jer ne postoji nijedan razlog da to ne bude učinjeno.

– Sadašnja vlada Crne Gore nije učinila nijedan proceduralni korak u pravcu otklanjanja pogrešne i štetne odluke o proglašenja Vladimira Božovića personom non grata – konstatovao je Starović.

On nije želeo da komentariše polemike u Crnoj Gori o načinu na koji ta država treba da se odredi prema Srebrenici, jer, kako je ocenio, određeni mediji pokušavaju da takvim temama pokriju manifestacije solidarnosti poput vakcinacije stranaca u Beogradu, koje su ujedinile čitav region i pokazale koliko možemo da uradimo ako napravimo otklon od politika koje zavađaju države i narode na ovom prostoru.

On je izrazio zadovoljstvo što, usled svih dramatičnih promena u odnosu snaga na globalnom i regionalnom planu, Beograd vraća svoju prirodnu poziciju žarišne tačke evropske diplomatije, jer to je, kako je naveo, ono što naša prestonica i naši građani zaslužuju.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *