PREDSEDNIK SAOPŠTIO VESTI Definitivno ove godine rast od 6 odsto: Za plate i penzije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da država neretko uzima novac na finansijskom tržištu, ali da se najveći deo tog novca koristi za refinansiranje dugova prethodne vlasti i poručio da javni dug ove godine neće preći 60 odsto BDP-a, kao i da će privredni rast biti i više od šest odsto

Na pitanje novinara da li se država zadužuje da bi mogla da finansira treći paket pomoći građanima i privredi i kako komentariše to što pojedine novine postavljaju pitanje odakle taj novac da li će se zadužiti građani i buduće generacije, Vučić kaže se prethodna vlast zaduživala sa kamatom od 7,5 odsto na pet godina, da je u najboljem interesu države da uzme kredit na 12 godina uz kamatu od 2,5 odsto.

– Time refinansiramo dug i deo toga odvajamo za potrebe, pri čemu morate da vodite računa da nijednog sekunda ne pređete nivo duga od 60 odsto BDP-a – naglasio je Vučić,

Kaže da kada je postao predsednik vlade da je država imala javni dug od 78 odsto BDP-a, kao i da je ova vlast upsela da spusti dug na 52,5 odsto, koji je sada oko 58 odsto zbog kovida.

Predsednik napominje da je u mnogim razvijenim zapadnim zemljama dug već i od 100 odsto, a u Srbiji ispod 60 odsto.

Kaže da je imao razgovore sa predstavnicima MMF-a, koji su bili zadovoljni srpskim finansijama.

– Jedina primedba koju su imali je – zašto toliko para trošimo na vojsku. Više nijednu primedbu nisu imali. Za sve pakete koje smo imali sa MMF-om samo su čestitali, za način na koji držimo stabilnost javnih finansija, nivo javnog duga, MMF za koji znate koliko je strog. Prethodna vlast je 2011. ”izbacila” MMF, jer su samo razmišljali o izobrima, dok mi, otkada sam postao predsednik vlade, imamo jedan, drugi ili treći tip aranžmana sa MMF-om, da bismo imali kontrolu, da ne potrošimo više od onoga što možemo i da ne ostavljamo budućnost naše dece na nesigurnom tlu – naglasio je Vučić.

Poručio je da je obaveza država da do kraja godine drži stopu javnog duga do 60 odsto BDP-a, uz rast koji će biti šest i više od šest odsto.

To će znaciti ne malo povećanje plate i penzija, dodao je Vučić i napomenuo da taj rast i dolazi od izgradnje fabrika i razvoja infrastrukture.

– Mi 1. maja krećemo u izgradnju Fruškogorskog koridora. Za dva dana odvajamo celu levu stranu autoputa na obilaznici oko Beograda, na sektoru 4, između Ostružnice i Orlovače – dodao je Vučić

6 ODSTO RASTA USLOV ZA POVEĆANJE PLATA

Na nedavno održanoj sednici Skupštine Srbije na kojoj se raspravljalo o rebalansu budžeta zbog trećeg paketa finansijske podrške građanima, ministar finansija Siniša Mali rekao je da se očekuje novi rast plata i penzija ukoliko rast bude bio veći od 6 odsto.

– Naša zemlja na čelu sa predsednikom Vučićem, snažno i jako odgovara na sve izazove koji su se pojavili u vreme pandemije korona virusa. Borimo se, evo već preko godinu dana i za spas naše ekonomije, i za zdravlje naših sugrađana. Ogromne smo uspehe uradili u procesu nabavke vakcina, otvaranja novih kovid bolnica, opremanja postojećih kovid bolnica. Sa druge strane, borimo se kroz treći paket pomoći našoj privredi, kroz nikada veće kapitalne investicije, borimo se za 6 odsto rasta do kraja godine, za veći životini standard naših sugrađana, i borimo se za to da kada pandemija korona virusa stane, da budemo među prvima, ili prvi, po stopi rasta u Evropi. To za rezultat ima povećanje plata i povećanje penzija – zaključio je Siniša Mali u svom obraćanju narodnim predstavnicima u Skupštini Srbije.

Izvor: (Espreso/Alo)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *