RUSIJA DOBIJA “ENERGETSKI KOMPLEKS BUDUĆNOSTI” Putin prezadovoljan, tehnologija nikad viđena do sada (VIDEO)

Rusija je pokrenula izgradnju novog nuklearnog energetskog kompleksa budućnosti, prvog na svetu energetskog bloka nove generacije BREST-OD-300, kod kojeg havarije tipa Černobilja i Fukušime će biti u principu nemoguće.

Izgradnja se odvija u gradu Seversku na platformi “Sibirskog hemijskog kombinata” (SHK) ruske državne korporacije “Rosatom”.

S tim u vezi, predsednik Ruske akademije nauka Aleksandar Sergejev izjavio je da početak izgradnje jedinstvenog energetskog bloka u Rusiji označava početak nove ere u nuklearnoj energetici.

Energetski blok sa snagom od 300 megavata biće deo eksperimentalnog demonstracionog energetskog kompleksa (ODEK) koji se gradi u SHK u okviru projekta “Proboj”. Očekuje se da će reaktor BREST početi sa radom između 2025-2030. godine.

Od prve industrijske nuklearne elektrane do “bloka budućnosti”

Tehnologije u osnovi eksperimentalnog demonstracionog energetskog kompleksa istovremeno će omogućiti rešavanje ključnih zadataka nuklearne industrije u vezi sa ekologijom i sirovinama.

BREST nije jedini takav na svetu, ali je prvi koncept koji zadovoljava sve bezbednosne i ekonomske zahteve nuklearne energetike i usmeren je na rešavanje problema stabilnog razvoja. On predstavlja prototip reaktora sa brzim neutronima BR-1200 i sa olovnim rashladnim sredstvom, koji će postati osnova za komercijalni energetski blok velike snage od otprilike 1200 megavata.

Novi nuklearni “energetski kompleks budućnosti” gradi se na mestu gde je krajem 1950-ih godina pokrenuta prva ruska industrijska nuklearna elektrana — Sibirska nuklearna elektrana.

Inače, Rusija je prva u 21. veku izgradila i pustila u rad nuklearne energetske blokove sa reaktorima takozvane generacije “tri plus”, a sada je reč o ovladavanju tehnologijama postrojenja četvrte generacije.

Ruski stručnjaci uspeli su da pokažu da je moguće napraviti brze nuklearne reaktore na takav način da će njihova bezbednost biti zasnovana na zakonima prirode, a ne na stvaranju dodatnih inženjerskih barijera i povećanju broja osoblja. To i jeste princip prirodne bezbednosti, koji je ušao u osnovu koncepta BREST.

Njegova konstrukcija isključuje takozvano ubrzanje neutrona koje je izazvalo katastrofu u Černobilju. Pored toga, sa reaktorom BREST nemoguć je scenario katastrofa ni kao u elektrani “Fukušima”.

Izvor: Srbija Danas/Sputnjik

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *