PREDSEDNIK SRBIJE NA POTPISIVANJU UGOVORA SA BRISELOM: Hvala EU na više od 11 miliona evra podrške migrantima

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je, nakon današnjeg potpisivanja Ugovora o podršci EU u upravljanju migracijama – druga faza za unapređenje prihvatnih kapaciteta, usluga zaštite i pristupa obrazovanju, da će Srbija dobiti više od 11 miliona evra za podršku kapacitetima za migrante i njihovo obrazovanje.

Vučić je istakao u Predsedništvu Srbije da su to značajna sredstva i EU i evropskim poreskim obveznicima, što su taj novac dodelili Srbiji.

Predsednik je to rekao nakon sastanka sa komesarkom Evropske unije za unutrašnje poslove i migracije Ilvom Johanson i potpisivanja ugovora na koji su svoj potpis stavili ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Sem Fabrici i predstavnica Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Srbiji Lidija Marković.

Vučić je rekao da je sa evropskom komesarkom razgovarao o čitavom spektru važnih pitanja.

Na teritoriji Srbije srpečenoje 38.226 nezakonitih prelazaka državne granice, od čega 17.205 na ulazu, 21.021 na izlazu, što je rast od 89 odsto u odnosu na 2019. godinu, rekao je Vučić.

“Dakle postali smo efiaksniji i sa neuporedivo boljim rezutlatima”, rekao je Vučić.

“Mi smo danas prisustvovali potpisivanju ugovora kojim EU nam daje značajan novac za podršku kapacitetima za migrante. To je važna stvar za nas jer mi ulažemo naš novac u sve to. Ja sam zahvalan što je taj novac dodeljen Srbiji”, dodao je predsednik Srbije.

Predsednik je u obraćanju kazao koliko je nelegalnih ulazaka sprečeno i dodao da je najveći pritisak sa teritorije Severne Makedonije.

“Razgovarali smo o našoj saradnji sa Fronteksom, ali i kako da pokažemo dodatni stepen solidarnosti”.

“Svi migranti u prihvatnim centrima su vakcinisani, važno je za njih i za nas i sve koji sa njima dolaze u kontakt”.

“Mi smo danas razgovarali i o drugim važnim pitanjima, o vladavini prava, o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije”.

Predsednik je obavestio gospođu Johanson o akcijama koje smo napravili i sa činjenicom da od februara nemamo čak ni pokušaj mafijaškog ubistva i dodao da mnogo toga treba da se uradi u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Ukazao sam na našu punu posvećenost, ali i dostavio i izveštaj, šta je to što je Srbija uradila u poslednjih pet ili šest meseci, kako bi mogla da otvara nove klastere i nova poglavlja. Mislim da ljudi u EU to primećuju, a kada ćemo biti nagrađeni nije na nama”.

Predsednik je dodao da mi imamo obavezu da brinemo o migrantima u Srbiji, da ih tretiramo kao ljude, kao što tretiramo sve naše ljude.

“Na današnji dan u Srbiji je u prihvatnim centrima 3977 lica – rekao je Vučić i dodao da je to trostruko manje nego u pojedinim trenucima”.

Komesarka EU za unutrašnje poslove i migracije Ilva Johanson izjavila je da je Srbija pokazala da je pouzdan i snažan partner Unije u rešavanju problema migracija.

“Cenim to što smo potpisali ovaj ugovor od 2,3 miliona evra koji je deo šire pomoći. EU je uvek bila partner Srbiji u rešavanju problema migracija. Pokazali ste da ste pouzdan partner. Ljude ste ovde tretirali na propisan način. Čestitam Srbiji na naporima da vakciniše migrante”,poručila je Johansen .

Ona je prenela poruku i da EU želi da Srbija bude njen deo, i da je zato važno raditi na daljim reformama i njihovoj primeni.

“Razgovarali smo i o pitanjima iz moje nadležnosti. Oblasti gde mi treba da pokzažemo da možemo da se dobrim rezultatima borimo protiv organizovanog kriminala i korupcije. Govorili ste mi o impresivnom privrednom rastu Srbije i važnosti da se što pre pokrene brza prugama, tu poruku ću preneti Briselu”, rekla je komesarka.

Kako je istakla, za EU je važno da podrži Srbiju u vladavini prava, suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala.

Najavila je da će u četvrtak zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Aleksandrom Vulinom posetiti pograničnu policiju na granici Srbije i Bugarske, kao i službenike Fronteksa.

Izvor: (Kurir.rs)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *