SPREMITE SE, STIŽU TROPSKI DANI! Meteorolog Đurić objavio prognozu i upozorio: Čuvajte se toplotnog udara, temperatura i do 38

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHZS) je upozorio i da se od utorka, 22. juna, očekuje veoma toplo vreme s temperaturama koje će biti iznad i znatno iznad proseka za ovaj period godine.

Najviša dnevna temperatura u većini mesta kretaće se od 36 do 38 stepeni. Manji pad temperature očekuje se u petak, 25.juna.

Sutra se u zemlji očekuje pretežno sunčano i toplo. Pre podne na jugoistoku, a sredinom dana i posle podne i u istočnim i južnim, a ponegde i u centralnim predelima, promenljivo oblačno s kratkotrajnom kišom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom. Jutarnja temperatura od 14 do 20 stepeni, najviša dnevna od 28 do 33.

U Beogradu pretežno sunčano i toplo, posle podne uz promenljivu oblačnost. Jutarnja temperatura oko 20, najviša dnevna oko 32 stepena.

Narednih dana sunčano i veoma toplo, s jutarnjim i dnevnim temperaturama koje će biti iznad i znatno iznad proseka za ovaj period godine.

Nestabilno s kratkotrajnim lokalnim pljuskovima i grmljavinom biće u ponedeljak posle podne, a u utorak tek ponegde u brdsko-planinskim predelima.

Tropski talas

Da nam stiže toplo vreme sa temperaturama i do 38 stepeni najavio je i meteorolog Đorđe Đurić.

“Leto i kalendar stiže za dva dana, a sa njim i prvi tropski talas ove godine. U Srbiji sledeće nedelje i do 38, u regionu i više od 40 stepeni. Dakle, ovog vikenda očekuje nas istovremeni protok vlage sa istoka i severoistoka, ali i tok vrelog vazduha sa jugozapada i sa Mediterana, koji će biti “oroz” za pojavu grmljavine i nepogoda. Istočni i jugoistočni deo Balkanskog poluostrva uticaće na visinski ciklon sa istoka, uz veoma nestabilno vreme”, napisao je Đurić na Fejsbuku.

“Srbija će ovog vikenda biti između ova dva sistema, zbog čega vrela vazdušna masa nastavlja da zaobilazi nas i struju zapadnije od nas, dok su istok i jugoistok Srbije pod uticajem vazdušnih masa sa istoka i crnog mora”, najavio je Đurić.

Sutra do 31 stepen

“U nedelju je sunčano i toplo u Srbiji, samo na jugoistoku sa više oblaka i ponegde sa lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Maksimalna temperatura biće od 25 na jugoistoku do 31 na severozapadu Srbije, u Beogradu do 30”, naveo je Đurić.

Od ponedeljka imamo dalji tok vrućeg vazduha sa jugozapada, ali se u sred dana i popodne očekuju lokalni pljuskovi sa grmljavinom i nepogodama. Maksimalna temperatura biće od 30 u jugoistočnoj Srbiji do 35 stepeni na severozapadu Srbije i u Beogradu.

“Iznad zapadne Evrope i Atlantika nalaziće se ciklon, koji će dodatno uslovljavati protok vrele vazdušne mase u jugozapadnoj visinskoj struji od severne Afrike preko našeg područja i Srbije sve do istočne i severoistočne Evrope. U ovoj sinoptičkoj situaciji od utorka je svetlo i vruće u svim delovima Srbije”, objašnjava meteorolog.

Vrhunac prvog ovogodišnjeg toplotnog talasa biće sredinom sledeće nedelje. Maksimalna temperatura u utorak od 32 do 37, u Beogradu do 36 stepeni.

“Najtoplije će biti u sredu i četvrtak i maksimalna temperatura biće u mnogim područjima iznad 35, negde do 38, a u Beogradu do 37 stepeni. Narednih dana, posebno sledeće nedelje u Beogradu, ali i u mnogim drugim gradovima, ali i na severu Srbije i u Vojvodini, očekuju se tropske noći, što znači da minimalna temperatura tokom noći i jutra neće pasti ispod 20 stepeni”, najavljuje Đurić.

Opasnost od toplotnog udara

“Sa veoma visokim temperaturama koje nas očekuju sledeće nedelje i uz vedro vreme očekuje se velika opasnost od toplotnog udara, pa sve odgovarajuće mere treba primeniti u ovakvim vremenskim uslovima, što je što više tečnosti, izbegavajući boravak na otvorenom u najtoplijem delu dan, izbegavanje rada na otvorenom od 10 do 16 časova, kao i izbegavanje izlaganja sunca više od 10 minuta bez adekvatne mere zaštite, jer će vrednosti UV zračenja biti veoma visoke”, upozorava Đurić.

Pad temperature

“U petak i naredni vikend očekuje se niža temperatura vazduha, uglavnom za 3 do 5 stepeni, tako da će ostati tropski toplo, sa temperaturama iznad 30 stepeni. Znači pred nama je prvi tropski talas godine. Trajaće duže od 5 dana i u vrhunskim uslovima iznad 35 stepeni, a negde će dostići i 38”, zaključio je Đurić.

Izvor: (Kurir.rs)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *