ZAHAROVA BEZ DLAKE NA JEZIKU: Pokušaj imenovanja Šmita bez konsenzusa podriva mir

Pokušaji imenovanja visokog predstavnika Bosne i Hercegovine bez konsenzusa u Ujedinjenim nacijama ne odgovaraju interesima postizanja mira i stabilnosti u BiH, izjavila je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

– Dana 29. juna na inicijativu Rusije održan je sastanak Saveta bezbednosti UN o situaciji u Bosni i Hercegovini. Glavna pažnja posvećena je zapletu oko navodnog imenovanja nemačkog državljanina Kristijana Šmita na mesto visokog predstavnika za BiH. Ruska strana naglasila je da nijedan kandidat na ovu poziciju bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN i svih bosanskih strana ne samo da neće imati legitimitet, već ni dovoljnu političku podršku za realizaciju pomoći u postkonfliktnom regulisanju – objasnila je Zaharova, prenose mediji.

Trenutno, kako je dodala, “ne postoji takva usaglašenost i pokušaji da se na ovo mesto imenuje novi predstavnik u nedostatku konsenzusa u Upravnom odboru Saveta za sprovođenje opšteg okvirnog sporazuma o miru u BiH i zaobilazeći UN nespojivo je sa interesima postizanja održivog mira i stabilnosti u ovoj državi“, zaključila je ona.

Ambasadori zemalja Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira doneli su 27. maja odluku o imenovanju Šmita za novog visokog predstavnika u BiH. Rusija, članica ovog Upravnog odbora, bila je protiv ove odluke.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *