SLOBODA, PRAVDA I ČAST: Evo kada je srpska trobojka ušla u upotrebu, i šta ona simbolizuje

Zastava Srbije predstavlja uz grb i nacionalnu himnu predstavlja jedan od glavnih simbola naše države, a njen izgled datira još sa početka 19. veka.

Po prvi put srpska trobojka ovakvog rasporeda kolorita pojavila se još prilikom Prvog srpskog ustanka, a u zvaničnu upotrebu uvedena je tek članom u Sretenjskom ustavu, 1835. godine.

Na njoj se nalaze tri boje, horizontalno poređane u poljima istih dimenzija, na samom vrhu se nalazi crvena, u sredini plava, dok je na dnu bela boja. One predstavljaju vekovne ideale srpskog naroda, prva je simbol odbrane slobode, druga pobedu pravde, a treća spas časti.

Postoji razlika između srpske zastave i državne zastave Srbije, a neravnoteža je u grbu, koji se nalazi samo na ovoj drugoj.

Državnu pored trobojke čine pomenuti grb sa krunom, iako Srbija nije monarhija. Ispod krune, prikazan je dvoglavi orao koji je simbol jednakosti božije i zemaljske vlasti. Orao nosi mali crveni štit sa krstom, četiri ocila i dva zlatna krina.

Postoje mnoge teorije o nastanku srpske trobojke, jedna anegdota navodi da je na svečanom prijemu u Rusiji srpska delegacija okrenula rusku zastavu naopako, dok druge tvrdnje govore o inspirisanosti Francuskom revolucijom iz 1789. godine, pošto su se slične zastave viorile u ustaničkoj Srbiji.

Iako u vreme Sretenjskog ustava Srbija nije bila suverena zemlja, te nije mogla imati zvaničnu zastavu, njoj je fermanom bilo omogućeno da na njenim brodovima može da se viori naša trobojka.

Od Sretenjskog ustava, Srbija je zastavu menjala shodno teritorijalnoj i političkoj situaciji u kojoj se nalazila. Dvoglavom orlu na grbu su se 1918. pridružili simboli Hrvatske i Slovenije, potom je u Nedićevoj Srbiji sa zastave bila skinuta kruna, da bi po formiranju komunističke Jugoslavije, centralni deo zauzela petokrataka.

Ona je sa zastave skinuta 1992. godine, posle neuspešnog referenduma, a na predlog Skupštine Srbije.

Tek 2004. godine Srbija vraća zastavu sličnu onu s kraja 19. veka, i taj izgled je potrajao do 2010. godine, kada je preuređena dobivši današnji oblik. Promena se odnosila na veličinu grba i izgled dvoglavog orla, koji je malo redizajniran.

Izvor: Srbija Danas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *