KURTI SE OGLASIO O DEŠAVANJIMA NA KiM, PROZVAO BEOGRAD: To je deo sporazuma iz 2011. godine (VIDEO)

Takozvani premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je da uspostavljanje reciprociteta za postavljanje privremenih kosovskih tablica za automobile sa srpskim registarskim oznakama nije želja tzv. Kosova, već nametanje Srbije.

Kurti je rekao da nije namera da se naruši kretanje srpskih građana na Kosovu, niti destabilizuje, već da je reč o poštovanju sporazuma dogovorenih u Briselu.

– Privremene tablice nisu naša želja, već nametanje s druge strane. Naši građani plaćaju deset godina ovakave tablice na ulazu u Srbiji – rekao je on.

Prema njegovim rečima, mere koje su danas preduzete su legalne i u potpunosti su u skladu sa rokom za uklanjanje tablica KS.

– Ministarstvo unutrašnjih poslova danas je preduzelo potrebne radnje na oduzimanju svih nezakonitih oznaka na teritoriji Republike Kosova, kao i na svim graničnim prelazima. Bez obzira na nacionalnost vlasnika automobila nevažećih registarskih oznaka, oni se oduzimaju.

Na svim graničnim prelazima na Kosovu vozila sa srpskim tablicama koja ulaze na teritoriju Kosova dobiće privremene registarske tablice. Kao premijer kažem da radnje koje su danas preduzeli nadležni organi za sprovođenje ovog sporazuma nisu uperene protiv srpskih državljana. Oni nemaju za cilj da ometaju slobodno kretanje građana Srbije, niti da izazovu destabilizaciju – rekao je Kurti.

KPS: Tablice “KM”, “PR” i “GL” ne mogu više na sever Kosova
Primena privremenih registarskih tablica za vozila sa srpskim registracionim oznakama sprovodiće se na celoj teritoriji Kosova. Policija će danas upozoravati vozače koji upravljaju vozilima sa registracionim oznakama gradova Srbije i koji su pre uvođenja recipročnih mera ušli na Kosovo da su u obavezi da izvade privremene tablice, saznaje Kosovo onlajn u policiji.

Donošenjem odluke o recipročnim merama prestaje i važenje KS tablica kao i registracionih oznaka gradova na Kosovu koje izdaju policijske uprave MUP Srbije koje su sa Kosova izmeštene u gradovima Srbije.

Važeće su samo RKS oznake. Tablicama KM, PR, GL, novom odlukom Vlade Kosova nije moguće više upravljati vozilima ni na severu Kosova, rečeno je za Kosovo onlajn u kosovskoj policiji.

Izvor: Srbija Danas/Kosovo Online

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *