Evo kako je tekao razgovor između Vučića i Lajčaka!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas u Raški Srbima sa Kosova da je, nakon događaja u severnoj Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu, pozvao izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i poručio mu “zauzdajte ih, a ako niste u stanju zauzdaćemo ih mi”, prenosi Tanjug.

– Oni su mi rekli “radimo na tome” i onda su ih naterali da se povuku. Međutim morate da imate u vidu, prema našim obaveštajnim podacima, za ono što su danas izvodili imali su podršku makar jedne države, a to nije jedna zemlja današnje EU – kazao je on.

Vučić je rekao da to ne znači da ih iz EU ne bi podržali i podsetio da je slično izvođeno i pod Hašimom Tačijem, sa istom pričom da idu da se bore na sever protiv krijumčara, kriminalaca.

Kazao je da razume gnev našeg naroda na Kosovu, a rekao je i da neće previše da priča o prošlosti.

– Neću ni koliko nas je bilo 1961. godine, kako smo za 20 godina pali sa 27 na 20 odsto i koliko nas je danas na Kosovu i Metohiji, neću da idem ni kroz loša rešenja koja samo imali 1999. godine, ćutanje na pogrom nad našim narodom 2004, ni 2008. kada je Priština proglasila sopstvenu nezavisnost i bila priznata odmah od 80 država. Neću da podsećam ni da smo sami tražili da se iz UN sve preseli u EU. Ni na sramno savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde, ni to šta ste radili 2012. godine i bili zbog toga proganjani od sopstvene države. Završio sam sa tim – rekao je on.

Vučić je kazao da zna šta misli običan narod, a liderima Srpske liste je poručio da nije tražio od njih da budu uz njega, ili zajedno, zato što im se nešto sviđa.

– U našem poslu kada se radi o Kosovu i Metohiji ne postoji nijedna lepa stvar koja može da nam se sviđa – dodao je on.

Ukazao je na to da srpski narod sigurno zna da se država bori da sačuva luču srpske države, a da ne ugrozi celu Srbiju. Podsetio je da su gotovo svi ministri, izuzev Aleksandra Vulina i Marka Ðurića bili za prihvatanje da Kosovo uđe u UN, da je to bila najteža noć u Briselu i da je on odbio tu tačku, i samo zbog toga Kosovo nije u UN.

Takođe je kazao da druga tačka, koju nije prihvatio, jeste da na severu odnos policajaca bude 66 odsto Albanaca, ostatak Srbi, pa zbog toga danas ima 89 ili 90 odsto srpskih policajaca.

– Neko će reći nije ni to dobro rešenje. Nijedno rešenje nije dobro. A koje jeste, a da bude realno, održivo, racionalno, a da ne ugrozimo celu Srbiju – upitao je Vučić.

Izvor: Srbija Danas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *