VOZAČI, OVO JE POSLEDNJA PRILIKA ZA ZAMENU GUMA: Kazne su ENORMNE ukoliko propustite ROK

Gužvi u servisima još nema. Cene guma uglavnom su svuda jednake, dok se usluga njihove zamene različito naplaćuje od vulkanizera do vulkanizera.

Bliži se 1. novembar, a od tog dana do 1. aprila vozači su u obavezi da na kolima imaju sve četiri zimske gume ukoliko se na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica.

Ako imate sreće, pa uspete da dobijete termin za zamenu guma, sledeće o čemu treba da razmislite je koliko će ta usluga da vas košta.

POLOVNE ILI NOVE GUME

Kako su za medije rekli u jednom beogradskom servisu, cena zamene letnjih guma za zimske zavisi od prečnika pneumatika.

“Kod nas je zamena od 500 do 1.500 dinara po gumi. Dakle, ukupno, zavisno od toga koji pneumatik je u pitanju, od 2.000 do 6.000. Od vulkanizera do vulkanizera u Beogradu cena se ne razlikuje mnogo. U ostalim gradovima cena je ipak malo jeftinija”, naveo je vlasnik servisa, i dodao da nemaju slobodnih temina u narednih pet-šest dana, dok je slučna situacija sa terminima trenutno i u drugim servisima.

Ranijih godina, kako kažu u drugom servisu, vozači su se u većem broju odlučivali da kupuju polovne gume. Sada više nije tako.

“Razlika u ceni polovnih i novih pneumatika nije velika, a jasno je koliko je bezbednije voziti s novim gumama. Baš smo pre nekoliko dana komentarisali u servisu da sve manje ljudi bira polovne gume. I dobro je što je tako”, navodi sagovornik.

PAPRENE KAZNE

Kazna za vozače koji nemaju zimske gume je od 10.000 do 20.000 dinara. Preduzetnici plaćaju od 50.000 do 200.000, a firme od 100.000 do čak 800.000 dinara. Kada je kolovoz suv, nema kažnjavanja po ovom osnovu. Dozvoljeno je imati i takozvane univerzalne gume, koje pokrivaju i letnji i zimski period. Ipak, kako savetuju vulkanizeri, zimske gume su svakako mnogo bolje kada je u pitanju loše vreme jer su namenski pravljene za korišćenje na niskim temperaturama.

MNOGI NE PAZE

Kako savetuju iz jednog servisa, gume bi trebalo menjati na najviše svake četiri godine.

“Naravno, mnogi taj period prolongiraju, pa ne promene gume po šest-sedam godina. Koliko je to opasno, ne moram ni da kažem. Verujte, nedavno sam se skoro pa izvikao na mušteriju koja je došla zbog nekih problema s menjačem kad sam video da vozi automobil na kojem su gume potpuno ćelave. Pritom, kola mu koštaju 25.000 evra, a neće da izdvoji 300 evra”, istakao je vulkanizer.

Izvor: (Espreso / Alo)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *