IMENA ŠEST SRPSKIH GRADOVA STOJE NA SPOMENIKU KNEZU MIHAILU: Znate li koji su gradovi u pitanju?

Uz čuvenog “Pobednika” na Kalemegdanu, spomenik knezu Mihailu koji se nalazi na Trgu republike, sigurno je jedan od simbola srpske prestonice

Iako je nedavno očišćen i restauriran, te se sada mnogo jasnije vide svi detalji, nije isključeno da ste toliko puta prošli pored njega, a niste primetili da su na postolju ispisana imena šest srpskih gradova.

Na postamentu su zlatnim slovima ispisana imena Beograd, Smederevo, Kladovo, Soko, Užice i Šabac. Ali, zbog čega su se baš ovi gradovi našli na najpoznatijem beogradskom spomeniku?

Naime, u pitanju su mesta koje je Srbija za vreme vladavine kneza Mihaila i, pre svega, njegovom zaslugom, zadobila od Osmanskog carstva.

Nakon događaja na Čukur česmi 1862. godine i bombardovanja Beograda, sve više je jačala ideja da Turci konačno treba da napuste Beograd, kao i druge gradove u Srbiji. Knez Mihailo bio je zaslužan za pokretanje intenzivne diplomatske inicijative u tom smeru.

On je najpre zadobio Soko i Užice 1862. godine i to po odlukama konferencije u Kalindži. U jesen 1866. godine pismeno je zahtevao da Porta povuče posade koje ima u ostalim srpskim gradovima.

Veliki turski vezir Ali Riza je 19. februara 1867. godine javio da sultan ustupa Srbiji sve gradove u kojima se nalazi turska posada. Međutim, uslov je bio da se u tim gradovima osim srpske i dalje vijori i turska zastava.

Knez Mihailo je brotom otputovao u Carigrad 18. marta 1867. godine i tada mu je sultan Abdul Aziz predao uredbu kojom mu je poverio gradove u Srbiji.

Ta uredba, odnosno ferman, pročitana je 6. aprila iste godine. Na tom mestu, sa desne strane ulazne kapije u današnji kalemegdanski park, nalazi se spomenik, kao obeležje predaje gradova.

Ali Riza paša, koji je bio poslednji beogradski zapovednik, predao je knezu Mihailu ključeve Beograda, a nakon toga se na Beogradskoj tvrđavi zavijorila i srpska zastava,

Na taj način su se Beograd, Smederevo, Kladovo, Užice, Soko i Šabac ponovo našli pod faktičkom srpskom upravom. Ovaj događaj, zajedno sa celokupnom blistavom diplomatskom taktikom knez Mihaila Obrenovića bili su inspiracija vajaru Paciju da u svoju kompoziciju uvrsti i imena ovih gradova.

Izvor: Srbija Danas/Blic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.