Privreda jača od krize

Predsednik Aleksandar Vučić obratio se naciji rečima da je potpuno uveren da će Srbija pobediti koronu uprkos užasnim danima iza nas i jednako teškom periodu pred nama. On je kazao da optimizam crpi iz discipline, borbenosti i želje da pobedimo opaku bolest. Kaže da ga vidi i u vakcinama koje polako dobijaju dozvole i da Srbija neće biti u drugoj polovini zemalja koje će da ih obezbede.
Vučić je istakao da je u Srbiji manja smrtnost nego u drugim zemljama zbog većeg procenta hospitalizovanih pacijenata.

– Za to su najzaslužniji lekari i medicinske sestre. U najsnažnijim zemljama je vrlo mali procenat hospitalizacije, jer je lečenje skupo. U Nemačkoj je taj procenat između jedan i četiri, u Hrvatskoj i Sloveniji između pet i deset, u našoj zemlji 12,5 i čak 38 odsto, i po procentu hospitalizovanih sa Srbijom može da se poredi u Evropi samo Češka – rekao je Vučić i istakao da se mnoge bolnice u Srbiji renoviraju i grade.

Zamajac: Ulaganje u infrastrukturu
On je naglasio da je važno da Srbija narednom periodu obezbedi vakcine. Predsednik je potvrdio da su ruske vakcine stigle u Institut Torlak, gde ih naši stručnjaci ispituju, i istakao da pre kraja godine očekuje prve količine Fajzerovih vakcina, a mnogo više u januaru i februaru. Vučić je ukazao da će uvek biti kritika, afera, ali da niko nije lud da potruje narod.

Pohvale EU
– Dajte da ne budemo teoretičari zavere, da to prepustimo lekarima, farmaceutima. Cena po dozi je 20 dolara na narudžbinu od 100 miliona. O ogromnom novcu pričamo. Mi ćemo da platimo, vakcine će biti besplatne. Siguran sam da ćemo mnogima pomoći – rekao je Vučić.

Svi izdaci i napori moraju biti pokriveni snažnom ekonomijom, pa je Vučić istakao da će Srbija biti prva u Evropi po procenama MMF-a za trogodišnji period, ali da našu zemlju hvali i Evropska komisija za mere protiv krize izazvane koronom.

Nove fabrike
– I kada dajemo novac, time podižemo ekonomsku aktivnost zemlje, kao što smo davali po 100 evra građanima. Ja volim Fiskalni savet, jer nas najviše kritikuju. Ali, u teškim trenucima, morate da pomognete narodu, a da ne ugrozite finansije zemlje. Moramo da nađemo način da tokom januara pomognemo privatnom sektoru. Protiv smo izmena poreza – naveo je Vučić.

On je dodao da se završava izgradnja korejske fabrike u Smederevskoj Palanci, koja će zaposliti 700 ljudi. Takođe, da je pri kraju velika investicija jednog od najmoćnijih proizvođača u fabriku čokolade u Novom Sadu. Pomenuo je i Kompaniju Brose, u čijoj novoj fabrici u Pančevu je bruto prosečna plata 2.629 evra, kao i da se se završava i nova fabrika u Nišu, sedma koja je započeta, a rade četiri auto-puta.

Pomoć turizmu i penzionerima
Vučić je najavio sektorsku podršku hotelijerima, turističkim agencijama, vodičima, turističkim radnicima, ugostiteljima, rentakar agencijama kojima će biti isplaćena još jedna minimalna zarada.

Naveo je da je reč o 72.500 zaposlenih i dodao da će penzionerima biti isplaćeno po 5.000 dinara (oko 42 evra) jednokratne pomoći. On je istakao da će onima koji imaju penzije ispod proseka ta suma mnogo značiti.

Dobri odnosi s Bajdenom
Vučić je rekao da će Srbija poštovati Vašingtonski sporazum s Prištinom posle promene administracije u SAD. On je naglasio da veruje da će imati priliku da se sretne sa Džozefom Bajdenom u prvoj polovini sledeće godine.

– Imam odlične lične odnose s Bajdenom, ali bi za Srbiju bilo bolje da je ostala trenutna američka administracija, i to ću mu reći kada ga vidim – rekao je Vučić.

Čestitka za rast privrede
Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa kancelarkom Nemačke Angelom Merkel o planovima za suzbijanje zaraze i ublažavanje ekonomskih posledica pandemije. Sagovornici su razmenili mišljenja u pogledu vakcina, kao i o dodatnim merama za očuvanje zdravlja ljudi, ali i privrede.

Kancelarka Merkel naglasila je da će Nemačka ostati pouzdan partner Srbije na putu reformi i evrointegracija i pozdravila napredak naše zemlje na polju ekonomije i na evropskom putu.

Predsednik Vučić je istakao da nemačke kompanije u našoj zemlji zapošljavaju više od 67.000 radnika i značajno doprinose ugledu Srbije kao dobrog mesta za investicije.

– Nemačka je naš najveći trgovinski partner čak i u vreme globalne krize. Sve je veći interes nemačkih kompanija za investiranje u našoj zemlji, a s ponosom ističem i činjenicu da će Srbija imati najveći rast u Evropi ove godine, uprkos izazovima – istakao je Vučić.

Izvor: vesti-online.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *