USKORO NOVA POMOĆ ZA TURIZAM I UGOSTITELJSTVO! Vodite računa, ako uvo uradite, ostaćete bez subvencije!

Komisija za kontrolu državne pomoći (KKDP) utvrdila je usklađenost Programa rasporeda i korišćenja subvencija za podršku radu ugostiteljske i turističke privrede zbog Kovida koji je podnelo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sa pravilima o dodeli državne pomoći, navodi se u mišljenju KKDP.

KKDP je mišljenje dala o Predlogu uredbe o utvrđivanju tog programa kojim se utvrđuje način korišćenja subvencija za podršku radu ugostiteljske delatnosti, odnosno usluga smeštaja, za šta je u budžetu Srbije za ovu godinu obezbeđeno 1,98 milijardi dinara.

Program predviđa bespovratnu dodelu 30.367 dinara po svakom zaposlenom za koga je privredni subjekt isplatio zaradu za mesec oktobar i podneo odgovarajuću poresku prijavu.

Subvencija u iznosu minimalca uplaćivaće se korisnicima na posebne namenske dinarske račune kod Uprave za trezor, a privredni subjekti mogu da ih iskoriste zaključno sa 15. februarom 2021. godine.

Kako se gubi pravo na subvenciju
Pravo na korišćenje subvencije gubi se ukoliko privredni subjekt broj zaposlenih u periodu od stupanja na snagu Programa do 31. jaunara smanji za više od 10 procenata.

Bez subvencije ostaje i ukoliko dodeljena bespovratna sredstva do 31. januara u potpunosti ili delimično ne iskoristi isključivo za zarade zaposlenih.

Pravo na bespovratnu subvenciju imaće privredni subjekti u privatnom sektoru – svi koji nisu obuhvaćeni Spiskom korisnika javnih sredstava.

Neophodno je da su kao pretežnu delatnost registrovani za restorane i pokretne ugostiteljske objekte, usluge pripremanja i posluživanja hrane, odmarališta i slične objekte za kraći boravak, kampove, ostali smeštaj, putničke agencije, tur-operatore, ostale usluge rezevacije ili iznajmljivanje i lizing automobila i lakih motornih vozila.

IZVOR: Tanjug,Republika

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.