Vučić: Stavovi u Kongresu SAD ne idu nam na ruku, ali…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, posle svega što se juče po pitanju Kosova čulo u američkom Kongresu, da je sada jasno da je bio u pravu kada je govorio o posledicama izbora u SAD na Srbiju, i dodao da se nada da će administracija Džozefa Bajdena imati drugačiji stav od onoga što je izneto u Kongresu.

Predsednik Komiteta za spoljne poslove američkog Predstavničkog doma Eliot Engel, podseća se, rekao je juče da Srbiji neće biti odobreno članstvo u EU, sve dok ne prizna Kosovo.

– Nije samo Engel, svi su to rekli. Ovakvi stavovi nisu nešto što ide na ruku Srbiji – rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija mora da vodi računa, jer su to važni ljudi u SAD i da na odgovoran i ozbiljan način mora da odgovori.

– Nadam se da će nova administracija imati drugačiji stav i politiku u odnosu na ono što je izneto u Kongresu. Naše je da vodimo svoju politiku – rekao je Vučić.

Jasno je da će nam biti teže. Vučić ocenjuje da je jasno da ćemo se suočavati sa najvećim pritiscima i da ćemo biti u teškoj sitaciji.

Taj komentar izneo je povodom debate u američkom Kongresu, u kojoj se čulo da se od nove administracije u Vašingtonu očekuje da privoli Srbiju da prizna nezavisnost Kosova, te podseća da SAD imaju ekonomske i diplomatske instrumente uticaja.

Velike pritiske predsednik očekuje i oko Republike Srpske, kao i Kosova, iako ti pritisci, ističe, nisu bili slabi ni ranije.

– Sad će biti još teže – zaključio je Vučić.

Izvor: vesti-online.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.