OGLASIO SE KON O MERAMA ZA NOVU GODINU: Mora da se proglasi vanredno stanje da bi se uveo policijski čas

Sednica Kriznog štaba zakazana je za sutra ujutru i glavna tema biće mere koje će sprečiti zaražavanje tokom Nove godine i Božića. Dok je uvođenje PCR testa za sve koji ulaze u zemlju sve izvesnije, mnogi se pitaju kakav doček možemo da očekujemo u Srbiji.

Prema rečima dr Predraga Kona, svakako ne treba očekivati da će mere koje su sada na snazi biti ukinute.

– Moraju postojati neka ograničenja kako ne bi došlo do katastrofe nakon praznika. Da li će to biti zabrana okupljanja ili ograničen rad objekata, to tek treba da se razmotri. Svakako da praznici jesu rizičan period i da nešto treba preduzeti – kaže dr Kon.

Kon je rekao da ako građani sada ne primenjuju propisane mere i ne shvataju situaciju onda država mora da sve da zatvori.

– Da bi se uveo policijski čas, mora prvo da bude proglašeno vanredno stanje. Sve drugo je protivustavno. Ja jesam za stroge mere, ali ne pitam se samo ja, odluka koju zajednički donese Krizni štab će biti presudna – kaže dr Predrag Kon.

Prema izjavama članova Kriznog štaba, najverovatnije će strani državljani ali i naša dijaspora koja dolazi u Srbiju za praznike, morati da imaju dokaz da su negativni na kovid-19 kako bi mogli da uđu u zemlju.

Da je uvođenje PCR-a za njih jedna od mera koja se trenutno razmatra rekla je juče i premijerka Srbije Ana Brnabić, uz podsećanje da se svakodnevno odmeravaju mere koje je potrebno učiniti da bi se situacija držala pod kontrolom.

Lekari upozoravaju da bi dolazak velikog broja građana u Srbiju dovelo do rizika od zaraze tokom boravka ovde, što bi predstavljao dodatni pritisak na naš zdravstveni sistem i ponovo razbuktalo epidemiju.

Izvor: Srbijadanas.com / Foto: Printscreen

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.