“ZA NOVU GODINU NEĆE BITI MASOVNIH PROSLAVA”: Koje opcije čekaju državljane Srbije koji se vraćaju iz inostranstva?

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković rekao je da je u ovom trenutku bitnije da govorimo o starim merama nego da razmatramo nove, zato što ako se stare mere dosledno ne sprovedu, ni nove nam neće pomoći.

Srđa Janković je, gostujuću u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da se virus mnogo raširio i da smo imali period intenzivnih kontakata. Ističe da je za sada cilj da se zaustavi pogoršanje i da se stvari stabilizuju.

Naveo je da je desetak dana neki minimum da bi se rezultati bilo kojih mera pokazali kroz broj novoobolelih, ali da, kad je reč o teže obolelim pacijentima, potrebno je još više vremena jer ta kriva kasni za onom koja pokazuje broj novozaraženih.

Međutim, Janković ističe da je važnije da vidimo da se mere sprovode, jer ako bude propusta u sprovođenju, onda one ostaju samo na papiru i neće nam pomoći.

Srđa Janković je rekao da još nije došlo do konkretizacije novih mera i da ostaje da se razmotri pitanje kontrole ulaska u zemlju stranih i naših državljana. Dodaje da nikome ne može da se zabrani da se vrati u zemlju, ali da je potrebna kontrola da se situacija ne bi pogoršala.

Kako kaže, opcije su pi-si-ar test i karantin, ali sigurno ostaje epidemiološki nadzor i prijava, a videće se šta je izvodljivo.

“Moramo da budemo sprmni za svaku situaciju”

Janković je rekao da su prošle godine došle stotine hiljada ljudi za praznike i da je teško predvideti da li će biti tako i ove godine, ali ističe da moramo da budemo spremni za svaku situaiciju.

Na pitanje kakva će biti epidemijska situacija pred Novu godinu, Janković je rekao da, ukoliko bi se poštovale sve mere, sigurno je da bi se videlo određeno pobošljanje, ali ne toliko da bi se opravdala masovna slavlja.

Navodi da je najbitnije da se sprečči svako okupljanje osim onog koje je nasušna potreba.

Srđa Janković je poručio da je zaustavljen eksponencijalni rast virusa, ali da je rano govoriti o poboljšanju situacije.

Ističe da nema poboljšanja ako svi ne uradimo ono što moramo, makar to bilo i bolno, a to je nošenje maske, držanje distance i izbegavanje okupljanja.

Izvor: Srbija Danas/RTS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.